BIH

Bosna in Hercegovina je dežela burne preteklosti in stičišče različnih kultur. Do tja nas loči le nekaj ur udobne vožnje. Neokrnjena narava, mesta, vasi in prepletanje različnih kulinaričnih in zgodovinskih posebnosti. To je Bosna in Hercegovina.

BIH

BIH

BOSNA IN HERCEGOVINA   

Bosna in Hercegovina je ena izmed tistih držav, nad katero boste zagotovo navdušeni, ko jo boste obiskali.  Tukaj boste našli značilnosti Orienta in arhitekturo srednje Evrope. Bogata in včasih kruta zgodovina, različni narodi,  prelivanje različnih ver in navad ter kulinarike. Toliko različnosti na enem mestu ne najdete skoraj nikjer.  Vonj sveže turške kave, najboljši burek in čevapčiči, edinstvene tufahije, odlične pečenke, pokušina prave rakije  in gostoljubnost domačinov so stvari, ki poleg nepreglednih planin, čudovitih gozdov, čistih rek, kanjonov in jezer, privabijo v te kraje vse več turistov. Ne glede na to ali boste obiskali samo Sarajevo ali tudi druge kraje v Bosni, boste lahko videli, da ima dežela številne znamenitosti vredne ogleda. Od vedno živahne Banja Luke v srbskem delu, do narodnostno, zgodovinsko in kulturno mešanega in danes zopet svetovljanskega Sarajeva ter  mest kot so Jajce, Travnik in nenazadnje Visoko, s svojo srednjeveško pa tudi tisto drugo, še premalo dokazano zgodovino »piramid«.  Prelepa mesteca in vasi, mogočne trdnjave, stare in sodobne mošeje, katedrale in pravoslavne cerkve vas bodo spremljale na celotni poti odkrivanja te razgibane dežele. V hercegovskem delu vas bo pričakal zgodovinski Mostar, s svojim znamenitim mostom,  romarsko Međugorje, prelepa dolina Neretve s pomniki velikih bitk med drugo svetovno vojno. Proti morju se boste popeljali skozi umetniški Počitelj, naprej proti jadranski obali pa odkrivali enkratno delto Neretve z velikimi nasadi mandarin, kamor vas domačini zapeljejo s svojimi ladjicami, ki jim pravijo »trupice«.


BOSNA IN HERCEGOVINA   - PRIJETNI POBEGI

Sarajevo
Sarajevo so v 15.stoletju  ustanovili Turki. Z okupacijo Avstro-Ogrske leta 1878 je mesto dobilo evropski videz.  V svetu je znano od leta 1914, ko je atentator Gavrilo Princip tu ustrelil prestolonaslednika, nadvojvodo Franca Ferdinanda in s tem dal Avstro-Ogrski povod za vojno proti Srbiji, ki je prerasla v prvo svetovno vojno.  Sprehod po mestnem jedru vas popelje med različne kulture in vere, ki danes zopet sobivajo v prestolnici Bosne in Hercegovine. Sprehod po mestnem jedru vas bo pripeljal na Baščaršijo s svojimi kavarnicami in trgovinicami. Nadaljujete lahko do bližnje Gazi-Husrey begove džamije, pravoslavne cerkve, katoliške katedrale in naprej do pomembnih zgradb zgrajenih po aneksiji Avstro-Ogrske, kot je mestna hiša, ki je danes Narodna in Univerzitetna Knjižnica. Okolica Sarajeva vam lahko ponudi prelep park ob izvoru reke Bosne, izlete na planino Igman ali obisk zanimivosti kot je »tunel« zgrajen pri sarajevskem letališču.

Banja Luka
Banja Luka je drugo največje mesto v Bosni in Hercegovini, ki je nastalo že v rimskih časih, sicer pa mesto različnih kultur, je tudi glavno mesto srbskega dela BIH. V njem najdete ogromno odličnih kavarn in restavracij, vedno živahen glavni korzo, pivovarno in zanimiv samostan Trapistov. V bližini lahko obiščete zanimivo Etno Selo, se odpravite na vožnjo po čudovitem kanjonu reke Vrbas ali poiščete oddih v sodobnih termah Laktaši.

Mostar
Mostar je priljubljeno zgodovinsko in turistično mesto s svetovno znanim kamnitim mostom, odlično obnovljenim starim mestnim jedrom, ogledati pa si je mogoče tudi mošejo in originalno turško hišo. V bližini lahko obiščete mogočen izvor reke Bune ali se odločite za obisk romarskega Međugorja.

Nekatere počitniške destinacije: smučarsko središče Bjelašnica, smučarsko središče Jahorina, jadransko mestece Neum,  terme na Ilidži ali  v Laktaših, oddih pri jezeru Pliva v okolici Jajca.