Ciper

Ciper v svojem grškem delu ponuja lepe plaže in sodobne hotele, turkizni Severni Ciper pa vas bo na vsakem koraku presenetil s svojo avtentičnostjo, neokrnjeno naravo, kristalno čistim morjem in odlično klimo.

Ciper

Ciper

CIPER

Ciper je otok, ki ima kar 340 sončnih dni v letu. Zakaj ta sredozemski otok tako privlači turiste ? Na Cipru lahko vsak najde nekaj zase. Najprej veliko sonca in kopanja v čistem morju od pomladi do pozne jeseni in prelepe plaže, ki jih najdemo okoli celotnega otoka. Plaže so različne, od ltistih skritih v majhnih zalivih, do javnih, hotelskih, skalnatih, prodnatih ali peščenih.

Na Cipru si lahko ogledate mesto ob obali, kjer naj bi se po legendi iz morske pene rodila boginja Afrodita,  obiščete trdnjavo v kateri se je poročil angleški kralj Richard Levjesrčni z Navarsko princezo, občudujete ostanke antičnega mesta Curijuma, slovite bizantinske samostane na planini Trodos, ikone, freske, mozaike, Otelovo trdnjavo v turiški Famagusti, zabaviščno in kulinarično četrt Laiki Yeitonia v Nikoziji in še bi lahko naštevali.

Glavno mesto Cipra je Nikozija (grško Levkosía, turško Lefkoşa), ki je tudi  kulturno in gospodarsko središče otoka. Nikozija je zadnje evropsko mesto razdeljeno na dva dela, grški in turški. Mesto z bogato zgodovino in srednjeveškim obrambnim obzidjem, ki so ga v 16. stoletju zgradili Benečani, privablja množice radovednežev.


CIPER – POČITNIŠKI KRAJI

Protaras je manjši kraj  na jugovzhodu otoka v neposredni bližini meje med grškim in turškim delom. Letovišče je dober izbor za družinske počitnice z otroci. Čudovite plaže so iz mehkega belega peska. Najbolj znana je Fig Tree Bay. Velja za eno najlepših plaž na svetu in se že vrsto let ponaša z modro zastavo. Poleg hotelske namestitve lahko družine z otroci najemajo tudi apartmaje.

Larnaca je najstarejše mesto na Cipru, njegovi začetki segajo do 6000 let pred našim štetjem. Turistično mesto s sodobnimi hoteli in dolgimi peščenimi plažami, primernimi za preživljanje dopusta z otroci. Najbolj znana je plaža Finikoudes. V bližini je slano jezero kjer prezimujejo mnoge ptice, med njimi so najbolj znani flamingi.

Ayia Napa je manjše turistično naselje na vzhodu grškega dela z eno od najlepših belih peščenih plaž.  Obiskujejo jo predvsem turisti željni zabave in burnega nočnega življena, zato ji pravijo »ciperska Ibiza«.

Limasol je navječje turistično mesto na Cipru. Zaradi svoje lege na sredini južne obale je primeren kot izhodišče za izlete po celotnem otoku. Lepo urejene plaže se raztezajo na vzhodni strani mesta.

Pafos je prestižno letovišče na zahodni obali otoka. Leži med morjem in planino Trodos. Plaže so urejene, prodnate in kamnite. Poznan je po Afroditini obali, mestu kjer bi se naj iz morske pene rodila boginja lepote in ljubezni. V mestu je veliko arheoloških ostankov. Čudovita peščena plaža v bližini se imenuje Coral Bay.


CIPER - IZLETI :

grad Kolossi, ki so ga v 15. stoletju zgradili vitezi sv. Janeza iz Jeruzalema, starodavno mesto Curium, gledališče in mozaiki v hiši Eustolios,  mestece Phassouri, rojstni kraj Afrodite,  Paphos, prelepo obmorsko mesto kjer si lahko ogledate ene najlepših  mozaikov  v Dionizovi hiši.