Dalmacija

Dalmacija je zaradi edinstvenega morja, obale in arhipelaga, ki ga sestavljajo številni otoki – skupno jih je kar 1.208 – čudovitih divjih in urbanih plaž ter prekrasnih mest, ki se nahajajo na obali, svetovno znana turistična destinacija.

Hrvašla - Dalmacija

Dalmacija

DALMACIJA

Dalmacija obsega največje področje hrvaške obale, od sredine otoka Paga in reke Zrmanje na severu, do Konavala ali rta Oštro na jugu. Mogočne planine, ki se vzpenjajo nad čudovitimi plažami, vasicami in  mesti ter številni naseljeni in nenaseljeni  otoki, so dalmatinsko obalo naredili za eno najbolj razčlenjenih v Evropi. Dalmacija je razdeljena na severno, srednjo in južno Dalmacijo. Na celotnem ozemlju Dalmacije prevladuje kraški svet in sredozemsko podnebje.  Obiskovalci lahko uživajo ob pisani turistični ponudbi v sodobnih hotelskih ali apartmajskih naseljih, v solidno urejenih kampih in v vse bolj razširjeni ter kvalitetni ponudbi v zasebnih apartmajih. V zadnjih letih je v velikem vzponu tudi navtični turizem z lastnimi ali najetimi jadrnicami, s katerimi lahko odkrivate lepote dalmatinskih otokov, skritih zalivov in mirnih plaž, ki jih je v Dalmaciji na pretek.


Severna Dalmacija

Severna Dalmacija se razteza od otoka Paga na severu do mesta Primošten na jugu. V zadarski in šibeniški skupini otokov so najbolj znani:  Ugljan, Zirje, Dugi Otok, Pašman in Kornati. Vsi otoki so povezani s trajektnimi povezavami. Kornati so znani po izjemni lepoti in bogatem morskem ekosistemu. V Severni Dalmaciji lahko obiskovalci občudujejo tri narodne parke: Narodni park Paklenica, Narodni park Kornati in Narodni park Krka. Najpomembnejši mesti Severne Dalmacije sta Zadar in Šibenik. V Zadru ne zamudite obiskati številnih zgodovinskih spomenikov in znamenitosti, ki na zadarski rivi privabljajo turiste kot so  "Morske orgle" in "Pozdrav soncu". Šibenik je  najstarejše hrvaško mesto na Jadranu. Poleti lahko v Šibeniku uživate v številnih dogodkih, kot so Mednarodni otroški festival, Noč Šibenika, Dalmatinski 'chanson' večeri in mnogi drugi. Na območju Severne Dalmacije leži biser Jadrana, ene najbolj obiskanih destinacij na Hrvaškem – mesto Vodice. Vodice so dobitnik  mednarodnega priznanja "turistična roža",  za najbolj privlačno turistično destinacijo v Dalmaciji.


Srednja Dalmacija

Srednja Dalmacija slovi po svojih obalah in prelepih otokih. Srednje dalmatinski otoki  kot so Brač, Vis, Šolta, Korčula, Čiovo, Lastovo in Hvar, predstavljajo najbolj zaželene turistične destinacije na jadranski obali. Srednja Dalmacija slovi po čudovitih plažah, ki so prava atrakcija za turiste iz vsega sveta. Najbolj znane so: Zlatni Rat na Braču, Punta Rata v Breli, Bačvice v Splitu in še mnoge druge. Najbolj znani mesti  Srednje Dalmacije sta Split in Makarska. V Splitu, večno mladem mestu, ki slovi po svojem umirjenem tempu življenja, lahko obiščete številne zgodovinske spomenike, uživate v gastronomski ponudbi in se zabavate v različnih klubih in kavarnah. Makarska s svojo riviero je bogata z naravnimi lepotami, ki vas bodo vedno navdušile. Tisti z nekaj pohodniške žilice se bodo lahko odpravili na planinski izlet na bližnje gorovje Biokovo, od koder se širi osupljiv pogled na dalmatinske otoke in obalo. Ta del dalmatinske obale je privlačen tudi zaradi naravnih in podnebnih značilnosti ter bogate turistične ponudbe. Poleti lahko uživate na  različnih koncertih klasične in zabavne glasbe,  nastopih dalmatinskih klap,  večerih poezije in poletnih karnevalih. Med otoki je ena najlepših destinacij v Srednji Dalmaciji mesto Hvar, na otoku z istim imenom. Hvar je mesto z največjim številom sončnih ur. Je središče otoškega turizma in ena najbolj zaželenih in najbolj obiskanih destinacij celotnega Jadrana. Tudi v Srednji Dalmaciji so vam na voljo različne oblike namestitev, od hotelskih kompleksov, do apartmajev in sodobnih avtokampov.


Južna Dalmacija

Južna Dalmacija  predstavlja najjužnejši del hrvaškega primorja.  Tukaj najdemo prekrasen otok Mljet, polotok Pelješac in čarobne Elafitske otoke. Turistično najbolj pomemben del južne Dalmacije je seveda mesto Dubrovnik. Dubrovnik je ena najbolj znanih turističnih destinacij v Sredozemlju. To je mesto  svetovne kulturne dediščine in lepote. Ne pravijo zastonj:  »Če so Benetke kraljica Jadranja, je Dubrovnik  kralj«.  Kot eno najatraktivnejših in najbolj znanih mest v Sredozemlju je vnesen tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na območju Južne Dalmacije se na otoku Mljet nahaja čudovit in enkraten narodni park Mljet. Mljetu pravijo tudi "zeleni otok", ker je eden najbolj gozdnatih otokov Jadrana. Tu lahko uživate v dveh čudovitih jezerih, kristalno čistem morju in bogati kulturni dediščini. Polotok Pelješac  je drugi največji polotok na Hrvaškem. Od otoka Korčule ga loči Pelješki zaliv. Na polotoku lahko obiščete številne kraje, zanimive Soline ali mesto Ston in se seznanite z njegovo burno preteklostjo.  Južna Dalmacija je velik magnet za turiste z vsega sveta, ki jo obiskujejo z udobno vožnjo po sodobni avtocesti ali z letali, ki pristajajo na  na dubrovniškem  letališču Čilipi. V zadnjih desetletjih imajo vse večje turistične ladje pri potovanjih po Sredozemlju v svojem programu tudi obvezen obisk Dalmacije in pravljičnega mesta Dubrovnik.