Islandija, potovanje

Islandija, dežela ognja in ledu. Pravijo, da je na Islandiji dan najlepši, nebo najbolj modro, veter najmočnejši in termalna voda najbolj topla. Mogočnost narave tukaj niso le besede. To je Islandija.

Islandija

Islandija

Islandija

Islandija potovanje

Islandija je privlačna otoška država na stičišču Severnega Atlantika in Severnega ledenega morja, ob stiku dveh velikih tektonskih plošč, ki površje otoka še vedno delajo precej nemirno. Poleg tega pa je takšen geološki nastanek pravzaprav vplival na zelo razgibano in pestro površje Islandije, ki je danes resnično impresivna podoba prostranih ledenikov, mogočnih slapov, globokih jezer, še vedno tlečih vulkanov, veličastnih gejzirjev in naravnih termalnih kopališč, …
Islandija je dežela vredna obiska, kar velja tudi za njeno daljno severno sosedo Skandinavijo. Zvedavim  avanturistom lahko ponudi zelo veliko vznemirljivih doživetij– v poletnem času, ko je dan res dolg in sonce skoraj ne zaide, je lahko vrhunec obiska opazovanje kitov, v zimskem času pa so to vsekakor trenutki, ko lahko ujamemo čudovito podobo magičnega severnega sija oziroma Aurore Borealis.
Potniki priletijo na Reykjavik, nekoč vikinško naselbino, danes pa glavno mesto Islandije in najsevernejša prestolnica na sploh. Reykjavik je živahno mesto s prepoznavnimi pisanimi hišami, številnimi zanimivostmi in izvrstno izhodišče za prijetne izlete po otoku.


Potovanje po Islandiji

Vsekakor je nujno razvajanje v znameniti Modri laguni, enem izmed najbolj znanih geotermalnih kopališč s privlačno turkizno in modro barvo vode. Sicer pa je možen obisk tudi kakšnega manjšega in manj obiskanega vrelca oz. izvira vroče vode, saj jih je po otoku kar okoli 800. Obstaja celo pešpot toplih vrelcev - Laugavegurin, ki velja celo za eno najlepših poti na svetu.
Na severu otoka si lahko na izletu po čudoviti ledeniški pokrajini ogledate drugo največje mesto Akureyri z najsevernejšim botaničnim vrtom ter ribiški kraj Husavik, od koder lahko opazujete kite in tjulnje v naravnem okolju. Pravi biser severnega dela pa je še jezero Myvatn, ki krasno ponazarja igro narave in naravnih pojavov skozi tisočletja. Občudujete lahko mnoge vulkanske oblike, sulfatno polje z uhajajočo vodno paro, brbotajočim blatom, turkizna jezera in ogromno različnih vrst ptic.

Na poti proti jugu otoka nikakor ne smete zamuditi pogledov na vulkane in prečesati vulkanske pokrajine z veličastnimi slapovi – med katerimi slovijo predvsem Godafoss, znan kot »slap bogov«, Skogafoss in pa  Seljalandsfoss, ki ponuja sprehod pod svojimi kaskadami.
Zelo zanimiva pa bo tudi vožnja z ladjico po ledeniški laguni, med plavajočimi ledenimi gorami in s pogledom na razgibano obalo.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!