Praga, Izlet

Praga, mesto ob reki Vltavi navdušuje z impresivno arhitekturo, ki jemlje dih vsakemu popotniku. Izberite si izlet v Prago in odpotujte. Zagotovljeni odhodi. Obiščite v času novoletnih praznikov. Novo leto Praga.

Praga

Praga

Praga - srce evrope

 Praga je bila ustanovljena v devetem stoletju na sedmih gričih ob reki Vltavi. Pogled na to čudovito mesto jemlje dih vsakemu popotniku. Praga v stoletjih svojega obstoja ni bila poškodovana  in je tako ohranila svoje zgodovinsko srednjeveško jedro iz 13 stoletja ter prelepe palače, katedrale in mestne ulice, ki so se gradile v obdobju renesanse ali kasneje v secesiji in neoklasicizmu. Središče mesta in staro mestno jedro so praške oblasti obnovile predvsem v zadnjih trideset letih. Impresivno arhitekturo lahko turisti občudujejo na znamenitih Hradčanih, obiščejo katedralo Sv.Vida, se sprehodijo po starodavni Zlati ulici ali preko mogočnega Karlovega mostu.  Lepote mesta in njegove dediščine so tudi prelepi zeleni parki in fontane. Popotnika bo očaral sprehod ob Mestni hiši  in pogled na Astronomsko uro,  na hišo Češke filharmonije,  tisti bolj radovedni bodo lahko obiskali svojevrsten Židovski del mesta. Obvezen je tudi obisk ene od znamenitih čeških pivnic kot sta pri Švejku ali pri Fleku, kjer vam ob zvokih domačega muzikanta postrežejo z odlično večerjo in domačim pivom. Obiskovalcem, ki želijo doživeti čudovito razsvetljeno večerno Prago vsekakor priporočamo križarjenje po reki Vltavi s prijetno glasbo in večerjo na krovu.

ČEŠKA  dežela piva

Češka  je zgodovinski dragulj v srcu Evrope. Poleg gradov in srednjeveških mest, vam lahko ponudi še prelepe nacionalne parke, planine, smučišča in sodobno urejena zdravilišča. Glavno mesto Češke je Praga, kulturno središče z bogato zgodovino, palačami, katedralami,  prelepo reko Vltavo in čudovitimi mostovi. Češka zgodovina je bogata, tako kot je bogata njihova kulturna dediščina. Začetki slovanske države segaje v 9. stoletje.  Deželi je dolgo vladala družina Premyslov. Vrhunec so doživeli pod Otokarjem II, ki je med osvojil tudi nekatere slovenske dežele. Velik napredek in razvoj v gradbeništvu, gospodarstvu in umetnosti se je zgodil pod vladarjem Karlom IV, takrat se je dežela imenovala Bohemia. Naslednja stoletja so vse do konca prve svetovne vojne Češki vladali Habsburžani. Po propadu Avstro-Ogrske je nastala  Češkoslovaška, ki je se je v devedesetih letih 20.stoletja mirno razdelila na dve državi Češko in Slovaško. Nedaleč od prestolnice Prage se nahajajo zdravilišče Karlove Vary,  palači Karlstein in  Konopište ter zgodovinska srednjeveška mesteca kos sta  Melnik in Hutna Hora. Na Češkem najdemo veliko znamenitosti, ki so na seznamu Unescove kulturne dediščine. Sem vsekakor spadajo Češki Krumlov s svojim mogočnim gradom in srednjeveškim mestnim jedrom, renesačno mestece Telč, impozantni grad Orlik in v tudorskem stilu zgrajen dvorec Hluboka. Naravne lepote dežele lahko začutimo v nacionalnem parku Šumava in spektakularnih pečinah ter podzemnih jamah Moravskega Krasa.  Kamorkoli vas bo zanesla pot, vas bo na Češkem vedno pričakalo vrhunsko pivo in specialitete češke kuhinje: klobasice, rebrca in različni knedli. Češka je vsekakor dežela piva, prebivalci ga popijejo največ na svetu. Najbolj znana piva so Staropramen, Pilsner Urguell, Budvar, Kozel, Gambrinus in mnoga druga. Prvo svetlo pivo na svetu so naredili v pivovarni Plzen leta 1842. Češka velja za gospodarsko dobro razvito državo. Od starih obrti je najbolj poznano steklarstvo in njihovi čudoviti pisani stekleni izdelki.

 

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!