Švica, izleti

Švica se lahko pohvali z mnogimi naravnimi bogastvi v obliki gorovja in jezer. Znana je tudi po odličnih urah, čokoladi, siru, ... Velja za državo višjega standarda ter uglajenosti in slovi po svoji politični in vojaški neodvisnosti.

Svica

Švica

Švica - dežela v osrčju Alp in Evrope

Švica je celinska država v alpskem svetu, ki leži na stičišču germanske in romanske Evrope.  To se kaže v njenih štirih glavnih jezikovnih in kulturnih regijah: nemški, francoski, italijanski in retoromanski. Različno govoreči državljani Švice skozi stoletja tvorijo Švicarsko konfederacijo, ki je sestavljena iz 26 kantonov Glavno mesto Švice je Bern. Švica je država brez izhoda na morje, na jugu meji na Italijo, na zahodu Francijo, na severu Nemčijo ter na vzhodu Avstrijo in Lihtenštajn. Njena največja mesta in gospodarska središča so Zürich, Ženeva in Basel. Švicarska konfederacija je neodvisna od leta 1684 in je skozi stoletja bila zaradi svoje nevtralnosti zelo uspešna v svojem gospodarskem in političnem okolju. Švica je rojstni kraj Rdečega križa, ene najstarejših in najbolj znanih humanitarnih organizacij na svetu, v njej pa domujejo številne mednarodne organizacije, med drugim tudi Urad Združenih narodov v Ženevi. Je ustanovna članica Evropskega združenja za prosto trgovino, vendar ni del Evropske unije in evroobmočja.  Z EU sodeluje na osnovi posebnih pogodb v schengenskem območju in pri evropskem enotnem trgu. Švicarska valuta je švicarski frank.

Vsak obiskovalec dežele je navdušen nad mogočnim gorskimi masivi Alp in Jure, ki se strmo spuščajo  proti čudovitim švicarskim jezerom in tako ustvarijo pravljično lepoto, ki jo dopolnijo  še originalna stara mestna jedra, gradovi  in slikovite alpske vasice.  Vrhovi alpskih gora se zrcalijo v ogledalu kristalno čistih jezer in spomladi s talečim se snegom polnijo korita dveh evropskih veletokov, ki se rojevata v pogorju sv. Gotharda: reke Rone in mogočnega Rena. Jezeri Neuchâtel in Murten ob vznožju gorovja Jura vas vedno očarata s svojo modrino in odsevom okoliških gora na njuni modri gladini.  Občudujete lahko Jezero Annecy, ki slovi kot najčistejše jezero in je vedno navduševalo številne umetnike med njimi tudi Paula Cezanna.  Ob ženevskem jezeru boste imeli občutek kot, da ste nekje na Mediteranu, čeprav lahko od tu opazujete najvišji vrh Evrope – Mont  Blanc.  Na jezeru Thunersee se boste lahko ustavili v čarobnem mestecu Thun z dobro ohranjenim starim mestom jedrom in prelepim gradom.  Na potepanjih boste odkrivali tudi skrivnostne stare gradove kot so  Shion, Ouchi in romantični Neuchâtel. Švica slovi po svojem trajnostnem, izletniškem in gorskem turizmu ter enkratnih smučarskih progah, v svetovno znanih smučarskih centrih.

Med gorskimi vasicami in turističnimi središči je vredno obiskati Zermatt, kjer boste lahko spoznali kaj pomeni trajnostni turizem.  Za turiste je  Zermatt dostopen samo z zobato železnico, ki vas popelje  po enkratnih razglednih točkah do vasi. Po ozkih uličicah smejo voziti le električni avtomobili pa še to le s posebno dovolilnico. Iz vasice se vam ponudi  čudovit pogled na  mogočno goro Matterhorn.  Švicarska mesta vas bodo s svojimi odlično ohranjenimi renesančnimi in baročnimi mestnimi jedri navdušila za sprehode, posedanje v simpatičnih lokalih in odkrivanje zgodovine.

Naslednje zanimiv kraj je prestolnica Bern, ki je sicer manjše mesto, njegovo ime pa izvira iz nemškega poimenovanja za medveda. Če boste med pohajkovanjem po srednjeveških ulicah, med lepo ohranjenimi meščanskimi vilami, zanimivimi vodnjaki, stolpi in trgi pod Unescovo zaščito morebiti naleteli na kakšnega medveda,  ni razloga za paniko.  Prebivalci Berna namreč z njimi sobivajo že stoletja.  Največje švicarsko mesto je Zürich, ki je tudi glavno trgovsko in kulturno središče države.  Severno od njega, proti nemški meji pa je še ena čudovita znamenitost Švice. To so Renski slapovi, ki veljajo za največje slapove v Evropi. Pretok je izjemno velik in mogočen in tako voda, ki prši na reki ustvarja mistično vzdušje.  Ko se boste podali proti jugu Švice, se vsekakor morate ustaviti v šarmantnih manjših mestih kot so Luzern ali italijanski Lugano. Idej za potovanja, pohodništvo, alpinizem ali smučanje v Švici vam ne bo nikoli zmanjkalo. Ta čudovita dežela se lahko mirno postavi ob bok najbolj obiskanim turističnim destinacijam na svetu.  Pričakuje vas urejena, ekološka, čista in vedno mirna Švica.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!