Amsterdam

Potovanje v Amsterdam, zgodovinsko mesto privlačnih vodnih kanalov, mostov, muzejev in cvetočih tulipanov. Zagotovljeni odhodi

amsterdam

Amsterdam

AMSTERDAM 

Amsterdam je znan  po svojem  svobodnem obnašanju, bogati kulturi in zanimivi zgodovini.  Krasijo ga kilometri privlačnih avenij in vodnih kanalov,  osupljiva arhitektura in množica muzejev v katerih najdemo veliko pomembnih umetniških zbirk. V mestnem jedru  Amsterdama večina zgradb sega v 18. stoletje, pravo čarobnost pa mu daje približno 1.300 mostov, speljanih čez kanale in bogati drevoredi ob njih. Amsterdam so zaradi množice plovnih poti in kanalov poimenovali tudi severne Benetke. Mesto kljub temu, da  ni preveliko v primerjavi z ostalimi evropskimi prestolnicami, nudi z urejenimi javnim transportom ogromno možnosti za krajše ali daljše počitnice in raziskovanje njegovih lepot. Na območju Amsterdama prevladuje sveža oceanska klima, z več deževnimi dnevi in povprečno letno temperaturo okoli 13 stopinj Celzija. Amsterdam so po legendi ustanovili frizijski ribiči, ki so se v 12. stoletju naselili na bregu reke Amstel. Današnje ime mesta v prevodu  pomeni »jez na reki Amstel« ter se nanaša na začetke prve naselbine, ki se je nahajala na današnjem trgu Dam. Amsterdam je postal cvetoče trgovsko središče predvsem zaradi trgovskih vezi z nemškimi mesti.


AMSTERDAM – IZLET

Najbolj udobno in najhitreje se v Amsterdam potuje seveda z letalom. Ponudb za skupinske izlete z letalom je vedno dovolj. Izlet v Amsterdam pa je organiziran tudi z avtobusnim prevozom, kar praviloma vključuje nočne vožnje. Prednost udeležbe na avtobusnem izletu je v tem, da je cenovno ugodnejši.


AMSTERDAM - ZNAMENITOSTI

Pri odkrivanju Amsterdama nam nikoli ne bo dolgčas.  Muzeji, ki so simbol Amsterdama nas bodo vedno očarali.  Obiski prelepega Rijksmuseum-a, muzeja Van Gogh-a, muzeja sodobne umetnosti Stedeljik, muzej znamenite pivovarne Heineken, nogometnega kluba Ajax in mnogih drugih vas bodo navdušili. Pri sprehodu skozi mesto se morate ustaviti na trgu Dam, ki je najbolj znan trg v Amsterdamu. Tukaj najdemo Kraljevo palačo in muzej Madame Tussauds. Kraljevska palača je bila v sedemnajstem stoletju največja stavba posvetna zgradba v Evropi. Trg ima pomembno mesto v zgodovini Nizozemske, saj so tu ključe mesta predali velikemu francoskemu vojskovodji Napoleonu Bonapartu. Popotniki radi zavijejo v živahni del mesta, Rembrandtplein, ki slovi po številnih restavracijah, kavarnah, pubih in hotelih. Tu se odvija veliko mestnih prireditev, trg pa zvečer preplavijo ulični glasbeniki, umetniki in zabavljači. Tisti, z veliko »žurerske žilice«,  se lahko podajo na Trg Leidseplain, kjer se odvija živahno nočno  življenje. Številni klubi in kavarne ponujajo popolno zabavo do zgodnjih jutranjih ur. Poseben predel  Amsterdama je »okrožje rdečih luči«  Znano je po čudoviti promenadi, kanalih in mostovih, pa tudi po prepovedani vsebini za otroke, mlajše od osemnajst let. V Amsterdamu lahko najdemo tudi amsterdamske vetrnice - osem vetrnic se nahaja v središču mesta. Nizozemske vetrnice poleg tulipanov predstavljajo enega najbolj znanih simbolov Nizozemske.  Obiskovalci lahko venomer znova uživajo v sproščujoči vožnji s turističnimi ladjicami  ali vodnimi taksiji po velikem delu Amsterdama. Zanimivosti je še veliko več, med njimi naj omenimo  amsterdamski Živalski vrt, Trg Albert Cape in seveda Hišo Ane Frank. Amsterdam ima odlične železniške povezave s svojo okolico. Tako lahko že z kratko vožnjo obiščete tipično vasico z mlini na veter Zaandam ali pa cvetlično razstavo v Keukenhofu.   Vsekakor vam priporočamo, da si za obisk mesta vzamete nekaj dni. Zanimivosti je veliko, možnosti za sproščena pohajkovanja po mestu pa tudi.  To je  Amsterdam.