Čile

Potovanje v Čile, deželo ledenikov, visokih gora, puščav, rodovitnih dolin in slikovite obale.

Čile

Čile

ČILE

Čile je dežela, kjer srečamo še veliko nedotaknjenih zakladov narave. Puščave, ledeniki ,fjordi, visoke gore, rodovitne doline in slikovita razčlenjena obala navdušijo vsakega popotnika.


ČILE POTOVANJE

Čile  ima zelo zanimiv geografski položaj, saj v dolžino od severa do juga meri več kot 4300 km, v širino pa le nekaj sto kilometrov ali pa še manj. Zaradi tega ima zelo raznoliko klimo, od sušne na severu preko 'sredozemske' v osrednjem delu in 'alpske' na jugu. Temu primerno se spreminja tudi pokrajina. Razsežnosti te dežele in razdalje med  posameznimi kraji in pokrajinami so velikanske. Pa kljub temu je potovanje po Čilu razmeroma enostavno in udobno. Ceste so dobre in med oddaljenimi mesti so dobre letalske povezave.

Glavno mesto Čila je Santiago, kjer se začne potovanje po tej prostrani državi. V mestu lahko spoznate nekatere odlične primere kolonialne arhitekture kot so na primer Catedral Metropolitana, cerkev Svetega Frančiška in Casa Colorada. Mestni predel Yungay s svojimi uličnimi umetniki velja za epicenter čilenske kulture in tradicije.  Eden od najprepoznavnejših simbolov mesta je kip device Marije na griču San Cristobal.

Obalno mesto Valparaiso je uro in pol vožnje oddaljeno od Santiaga. Nekoč je veljalo za eno izmed najbogatejših mest ob pacifiški obali. Njegovo slikovito staro mestno jedro s svojim kolonialnim pridihom je bilo uvrščeno v Unescovo dediščino. Sprehod  po 'Jugoslovanski promenadi' in ogled muzeja pesnika, nobelovca Pabla Nerude spadata pod obvezen repertoar, ki ga je potrebno dopolniti še s kosilom z morskimi specialitetami, saj morskih dobrot v tem kraju zares ne manjka. Na poti v Santiago pa je obvezen postanek v   v Casablanci – vinorodni dolini, kjer pridelujejo odlična vina.

Največja naravna znamenitost na severu države je puščava Atacama, ki navduši vsakogar. Najboljše nastanitve so kraju San Pedro de Atacama (2400 m.n.v.). Od tam se potem lahko odpravite na raziskovanje bližnjih ali bolj oddaljenih naravnih znamenitosti.  Valle de la Luna je, kot že ime pove, podobna lunini pokrajini. Slikovito mestece Toconao je nekakšna oaza, kar omogoča, da prebivalci na tej višini lahko gojijo veliko vrst sadja in zelenjave. Bližnje Slano jezero, je najbolj suha puščava na svetu, ki zaradi neizmernega občutka praznine, ravnine in čistosti zraka prevzame vsakega obiskovalca. Gejzirji El Tatio ležijo na 4321 metrih nadmorske višine in so najlepši v jutranjih urah.

 Puerto Montt, je glavno morsko pristanišče na spodnjem koncu čilskega zahodnega kontinentalnega ozemlja. Mesto je glavno komercialno, storitveno in finančno vozlišče čilske severne Patagonije-Zone Austral. Znano je tudi po lososih. Mesto  so  leta 1853 ustanovili nemški priseljenci. Namestitev priporočamo v  bližnjem turističnem mestu Puerto Varas. Severno od mesta je območje, ki je  bilo včasih središče indijanskega ljudstva Mapuče. Tu leži  idilično mesto Frutillar, z nemškim pridihom, saj tu živi veliko potomcev nemških priseljencev. Mesto leži ob slikovitem in največjem čilskem jezeru  Llanquihue, od koder se odpira čudovit pogled  na ognjenik Osorno. V tamkajšnjem Nemškem muzeja so na nazoren način prikazani začetki priseljevanja.   Nepozaben je izlet po nacionalnem parku Vicente Perez Rosales, ki ga  varuje jezero Todos los Santos. Iz njega se izliva reka Petrohué, ki ustvarja čudovite slapove.  Razgledi so enkratni.

Puerto Natales je kraj ki leži na skrajne jugu Čila, ob fjordih v neposredni bližini sosednje Argentine in je izhodišče za raziskovanje narodnega parka Torres del Paine, ki očara s svojimi jezeri, ledeniki, gorami, rekami z bogato floro in favno, lepimi razgledi...Torres del Paine so trije granitni vrhovi gorskega območja Paine, ki v  višino segajo do 2500 metrov.

Velikonočni otok je zares nekaj posebnega.  Od matične domovine je oddaljen več kot 3500 km (5 ur z letalom). Najbolj znan je po skoraj 1000 ohranjenih monumentalnih kipih, ki se imenujejo moai, ki so jih ustvarili prvi prebivalci Rapa Nui.