ZDA

ZDA ali kar Amerika, nekoč obljubljena dežela, danes pa izjemno raznolik svet. Na eni strani velika mesta, polna zgodovine in različnih kultur, na drugi strani pa čudovito ohranjena narava in veličastni narodni parki.

Združene države Amerike

ZDA

ZDA POTOVANJE

Potovati po Združenih po Ameriki je zares nekaj edinstvenega in neopisljivega. Popolnoma nemogoče jo je osvojiti in spoznati v enem zamahu, razen  če imamo zares veliko časa. Večini popotnikov pa popolnoma zadostuje, da jo lahko obiskujejo in spoznavajo  posameznih zanimivih regijah  in področjih.  Za nekatere so zanimivi nacionalni parki na zahodu, drugim je dovolj, če potujejo samo po sončni Kaliforniji, ali pa, če obiščejo zgolj New York. Spet  nekaterim zadostujejo zgolj počitnice na  Floridi, ljubitelji glasbe se radi odpravijo v New York ali pa na jug dežele, ki velja za zibelko bluesa in rock'n'rolla,  pa še bi lahko naštevali. Eno pa je gotovo… V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj potovalnih predlogo, ki vključujejo nekatere najbolj znane in zanimive destinacije, ki jih mora doživeti. Vsi pa smo si lahko edini samo v enem. Amerika je neverjetna dežela, ki ti zleze pod kožo, tako po naravnih lepotah mestih itd.


Potovanje po zahodni Ameriki z ogledi nacionalnih parkov

 Los Angeles je drugo največje mesto v ZDA, eno od svetovnih središč zabave in kulture. Ogledamo si  Downtown z nebotičniki, Hollywood, Sunset Boulevard (Beverly Hills) … in obiščemo  znameniti zabaviščni parka Universal Studios, kjer vam s pomočjo izjemnih tehničnih učinkov v živo prikažejo dogajanja v fimih kot so Terminator, Jurassic Park, King Kong… Obalni predel Santa Monica in  bližnja plaža Venice beach (kotalkarji, ulični izvajalci, lokali, klubi..) tvoriia enega od najbolj prepoznavnih podob Los Angelesa.

Grand Canyon je mogočna soteska, ki jo je ustvarila reka Colorado na severu Arizona. Velik del območja je zaščiten kot narodni par in velja za enega od najbolj obiskanih parkov v ZDA. Ob južnem obodu tega spektakularnega področja, kjer se barve skalnih sten nenehno spreminjajo v soju sončnih žarkov.

Navajo Nation's Monument Valley Park je  izjemno slikovito območje s 'škrbastimi'  vrhovi in stolpičastimi osamelci. 

Nacionalni park Bryce Canyon slovi po svojih 'hoodoo-jih' posebnih apnenčastih formacijah najrazličnejših oblik

Las Vegas, svetovni center igralništva in zabave, pravi čudež sredi puščave. Posamezni hoteli kot so npr. Ceasar Palace ali Venetian so svojevrstni arhitekturni dosežki in vsekakor vam priporočamo, da 'zavijete' v enega od njih. So nekakšna mesta v mestu. Zvečer si boste lahko ogledali laserski šov na prostem v Downtownu

Nacionalni park Death Valley – 'Dolina smrt', je območje nepričakovanih kontrastov. Tukaj je najnižja točka na zahodni polobli in gore z nad 3.350 metrov nadmorske višine, velike peščene sipine, osamljene doline in vulkanski kraterji.

Nacionalni park Yosemite krasijo strme visoke pečine, slapovi in mogočne sekvoje, najvišja drevesa na svetu..

San Francisco je eno od  najlepših mest na svetu, ki se razprostira na številnih gričih, od koder se odpirajo čudoviti razgled po mestu, kjer se prepletata moderna arhitektura in viktorijanske stavbe. Mesto velja za neusahljivi izvir novih idej.  Glavne zanimivosti mesta so: most Golden Gate, Fisherman's Wharf (ribiško pristanišče) – izhodišče za ogled znamenite bivše jetnišnice Alcatraz, Lombard Street – slikovita, 'cvetlična vijugasta cesta, Downtown – poslovni del, Union Square – središče mesta, Chinatown – ena največjih kitajskih naselbin izven Kitajske.  Z mestno železnico, ki se imenuje Bart, se boste lahko zapeljemo v bližnje živahno študentsko mesto Berkeley, ki slovi po svoji znani, prestižni univerzi (University of California Berkeley). Sprehodimo  se  po zanimivem območju univerze in obiščemo vedno živahno ulico Telegraph Avenue, kjer so knjigarne, kavarne, trgovine, ulični glasbeniki.

Mesto Monterey se nahaja ob obali južno od San Francisca.  Nekoč je bilo to ribiško mestece, ki mu je nesmrtno slavo podelil nobelovec John Steinbeck s knjigo Ulica ribjih konzerv (Cannery Row). Nekaj posebnega je bližnji Carmel, edinstven kraj, ki mu poseben čar dajejo zanimiva arhitektura hiš, galerije, butiki, restavracije in navsezadnje premožni krajani na čelu z nekdanjim županom – znanim igralcem Clintom Eastwoodom. Posebno doživetje je vožnja ob Pacifiku po eni najbolj znanih  panoramskih cest – Highway 1 s postankom  v slikovitem kraju Big Sur, zatočišču umetnikov.


POTOVANJE PO AMERIŠKEM JUGU, DEŽELI BLUESA, COUNTRY-A IN ROCK'N'ROLLA

Nashville je mesto, ki se ga nekako drži naziv prestolnice country glasbe. Mogoče je ta oznaka nekoliko preozka, saj je v tem mestu delalo in snemalo veliko znanih glasbenikov vseh žanrov in tu so bili posnete nekatere kultne plošče kot npr. Heartbreak Hotel (Elvis..) in Blonde on Blonde (Dylan…). Tu lahko več dni raziskujete   glasbeno dediščino mesta imenovanega tudi 'Music City'. Ogledati si velja Country Music Hall of Fame and Museum in  RCA Studio B. Zvečer pa obvezno na pohajkovanjih po lokalih z odlično živo glasbo.

Memphis, velja za rojstni kraj rock'n rolla, v katerem se je živahno glasbeno dogajanje ohranilo do danes. Kar se žive glasbe tiče boste to lahko preverili zvečer na znameniti Beale Street. Vsekakor si velja ogledati zanimivosti kot so Graceland (Elvis), legendarni Sun Studios ( tu so snemali vsI od Elvisa pa do  U2.), Stax Museum of American Soul Music (Stax je bila znana založba pretežno naravnana na soul glasbo). Povzetek vsega pa si  lahko ogledate v Memphis Rock ‘n’ Soul Museum, kjer je predstavljena zgodovina glasbenega dogajanja v Memphisu.

Bluesovsko tradicijo boste lahko spoznavali ob obisku kraja Clarksdale, kjer je živel Muddy Waters in tam se nahaja Delta Blues Museum  ter 'Crossroads', ki naj bi služil kot navdih za pesem Roberta Johnsona (l.1936),  pozneje pa so to skladbo izvajali Cream… Pot boste nadaljevali v kraj Indianola, kjer je muzej B.B. Kinga, pred kratkim preminulega bluesovskega velikana. Vožnja po  Highway 61  v New Orleans ima poseben pomen. Ta cesta se začne na severu v Minnesoti (od tam je Dylan…pozneje njegova 'prelomna' plošča Highway 61 Revisited..) in konča v New Orleansu. Imenovana je tudi the Blues Highway.

Vedno živahni New Orleans je zibelko  jazza in dixielanda. V mestu še sedaj vlada živahno glasbeno dogajanje, ki mu svoj pečat dajejo tudi kvalitetni ulični izvajalci. Obvezen je obisk Francoske četrti z nezgrešljivo Bourbon Street.

Zelo zanimivo je potovanje po Teksasu, največji zvezni državi v ZDA,  z nekoliko svojstveno kulturo. Tamkajšnji prebivalci so zelo ponosni na svojo deželo, najprej se imajo za Teksačane in šele nato  za Američane…

Glavno mesto zvezne države Teksas je  Austin, ki ga imenujejo tudi 'Live music capital of the world'. Dodatni komentar ni najbrž ni potreben. To je potrebno videti in doživeti.  Tu sta med drugim doma Willie Nelson in (že pokojni) Stevie Ray Vaughan. Zvečer je obvezna udeležba na sprehodu po živahni '6th Street', kjer je množica lokalov in restavracij z živo glasbo.  Austin je zelo  prijetnega mesta, ki ga revija Forbes uvršča na sam vrh ameriških mest glede kriterijev kvalitete življenja, poslovnih priložnosti  in o tem se boste  lahko sami prepričali. Med drugim predlagamo, obisk kakšne trgovine z 'vinilkami' (tudi rabljenimi) ter ogled trgovin s 'kavbojsko' opremo s poudarkom na škornjih in seveda klobukih…