Irska

Irska vas bo očarala z lepoto neokrnjene narave, gradovi, klifi, legendami, originalnostjo irskih pubov, slovitem pivu Guinness in neštetih skritih kotičkih vrednih odkrivanja.

Irska

Irska

IRSKA

IRSKA POTOVANJE

Irska je otoška državica v Britanskem otočju, ki jo zaradi izredno čudovite narave in nešteto odtenkov zelene barve poimenujejo kar »zeleni« in celo »smaragdni« otok. V notranjosti je večinoma posejana s prostranimi travniki in pašniki, jezeri in gozdovi, vzhod zajema kaledonsko hribovje, severni del bazaltni oziroma vulkanski stebri »Velikanovega prehoda«, obalni del pa krasijo mogočni klifi. Irska je sicer poznana kot dežela škratov, deteljic, pubov in kot domovina temnega piva Guinness. Je pa vsekakor veliko več kot le to, saj ima bogato zgodovino, ki se še danes odraža pri običajih in kulturi ter zanimivi arhitekturi v mestih.


IRSKA ZNAMENITOSTI

Irska je res dežela mnogih znamenitosti, saj na vsakem koraku preseneča s čudovito naravo in raznolikimi mesteci z zgodovinskimi dragulji.
Brez obiska prestolnice Dublin seveda ne bo šlo. Mesto so ustanovili že Vikingi, danes pa je to res živahno glavno mesto, kjer si je mogoče ogledati ogromno zanimivosti, na primer univerzo Trinity College, kjer hranijo zgodovinsko najpomembnejše listine, številne cerkve, med katerimi izstopa Dublinska stolnica kot najvišja in največja irska cerkev, mnoge bujno poraščene parke in celo predel mesta, kjer se lahko sprehodite med hordami neboječih jelenov ter še in še.
Obiščete lahko znamenito najstarejšo destilarno viskija na svetu ali pa Guinnessovo pivovarno, ki je v bistvu svojevrstno doživetje, vsekakor pa obisk mesta zagotovo ne bo minil brez pijače v enem izmed številnih tradicionalnih irskih pubov.

Podate se lahko v nacionalni park Burren, ki je znan po kraških formacijah, megalitskih grobovih in keltskih križih ter se razprostira na 100 kvadratnih kilometrih površine. Od tam pa dalje do Moherskih klifov, ki se vzpenjajo več kot 200 metrov nad morjem in odpirajo res čudovit razgled na zaliv. Na severnem delu, v Severni Irski, gotovo ne izpustite tamkajšnje prestolnice Belfasta, zanimivega pristaniškega mesta, kjer se je razvilo ladjedelništvo in kjer je nastal tudi vsem poznani Titanic. Prav na mestu, kjer je bila ladja zgrajena, danes stoji muzej. Je pa mesto tudi sicer vredno ogleda, saj znamenitosti ne manjka.
Proti vzhodu pot vodi do »Velikanovega prehoda«, ki je nekakšen »most« med Irsko in Škotsko in gre v bistvu za več kot 40 tisoč kamnitih formacij oziroma bazaltnih stebrov, ki so nastali z izbruhom vulkana pred več kot 50 milijoni let, ko se je lava strdila.
Zanimivo je tudi drugo največje, obvodno, mesto Cork s številnimi mostovi in nekdaj rečnimi kanali. V mestu si je mogoče ogledati kar nekaj znamenitosti, je pa kraj tudi dobro izhodišče za panoramsko pot »Ring of Kerry«, ki vodi mimo številnih prazgodovinskih spomenikov in utrdb.