Velika Britanija

Velika Britanija so mogočna mesta, slikovito podeželje, bogata zgodovina in raznolika kultura štirih dežel. Vse to lahko spoznate na potovanjih po Veliki Britaniji.

velika britanija

Velika Britanija

VELIKA BRITANIJA, DEŽELA LEGEND

Država z dolgim imenom, Združeno Kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, leži pretežno na največjem evropskem otoku v Atlantskem oceanu, obsega pa tudi del Irske in kopico manjših in večjih otokov, predvsem ob škotski obali na severu. Kraljevino sestavljajo 4 avtonomne  dežele: Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska. Velika Britanija je v zadnjih stoletjih  imela velik vpliv na gospodarski  in kulturni razvoj celotnega sveta.  V vseh predelih Velike Britanije najdemo pisano paleto zgodovinskih spomenikov,  od skrivnostnega Stonehenge-a do ostankov Hadrijanovega  rimskega zidu, čudovitih dvorcev  in gradov ter mogočnih katedral.   Velika Britanija s svojimi mesti, podeželjem, pristnimi vasicami  v notranjosti in simpatičnimi ribiškimi mesteci  ob morju ponuja za vsakogar nekaj. Glavno mesto Združenega Kraljestva je London, ki je vsekakor svetovna, gospodarska in kulturna metropola.


London – svetovna metropola

London je prestolnica in najpomembnejše mesto Velike Britanije in šteje preko devet milijonov prebivalcev. Njegove največje znamenitosti so park Hyde park, London Eye, Katedrala svetega Pavla, Tower Bridge, British Museum, Tower of London, Westminstrska palača, obsevatorij na Greenwichu in znameniti stolp Big Ben.  Današnje velemesto so ustanovili Rimljani leta petdeset pred našim štetjem, takoj po zavzetju obalnih predelov Britanije. V drugem stoletju našega štetja je postal prestolnica rimske province Britanije. Poleg naslova glavnega mesta združenega kraljestva, velja za eno najpomembnejših poslovnih, kulturnih, političnih in izobraževalnih središč na svetu. London je  nekdanja prestolnica velikega britanskega kolonialnega imperija in tudi ali predvsem zaradi tega najdemo v mesto bogate zgodovinske zbirke iz celega sveta. Razlogov za obisk Londona je veliko skozi celo leto. Udeležite se lahko  dogodkov s področja glasbe, športa, kulture, obiščete klube, muzeje, gledališča ali si ogledate katerega od znamenitih dvorcev kot sta Windsor ali Hampton Court. Priporočamo vam krajše križarjenje po Temzi in obisk Greenwicha ter tamkajšnjega čudovitega parka z Observatorijem,  v katerem se lahko slikate ob  znamenitem poldnevniku, zavijete v pravi angleški pub, obiščete tipično  tržnico…. V Londonu živi preko 300 različnih narodnosti. Temu primerna je tudi pisana kulinarika. V mestu najdete skoraj ves kulinarični svet.  Prestolnico Združenega Kraljestva lahko odkrivamo vedno na novo in vsakič je to odkrivanje nekaj nepozabnega.


ANGLIJA

Anglija je dežela v osrednji, južni in jugozahodni strani britanskega otoka. Na njenem ozemlju leži tudi London, poleg prestolnice pa ima še nekaj večjih mest. Prometne povezave z vsemi deli dežele so dobre. Predlagamo vam izlet do znamenitih univerzitetnih mest  Oxforda ali Cambridgea, skrivnostnega neolitskega svetišča Stonhenge-a, veličastnih mest kot so Liverpool, Manchester ali Birmingham, ter manjših mestec kot so Leeds,  z bližnjim nacionalnim parkom Yorkshire Dales. V teh krajih je manj gneče kot v prestolnici in tu lahko spoznate tisto pristno Anglijo.


ŠKOTSKA

Škotska je čarobna dežela na severu Velike Britanije. Poleg odličnega viskija, kiltov in dud, je poznana tudi po svoji divji, neokrnjeni naravi. Prizori, ki jih vidimo na potovanju so dokaz, da  so prelepi posnetki škotske narave, ki jih vidimo v filmih resnični. Osupljivo in neomadeževano pokrajino, zaznamujejo neskončna morja barvitih zelenih pašnikov in mehkih hribov, starodavne vasice, gozdovi, oviti v meglice in globoka ledeniška jezera. Škotska ni samo del britanskega otoka. Sestavlja jo tudi množica otokov, ki so posejani okoli njega. Vsega skupaj jih je okoli 800, od tega jih je 130 naseljenih, s svojimi tradicijami dialekti ali starim keltskim narečjem. Večja otočja so Orkney, Shetland in Hebridi. Vsa so povezana z odličnimi ladijskimi ali letalskimi povezavami.  Na potepanju vas domačini povabijo na ogled neolitskih naselij, starodavnih utrdb, potopljenih ladij in osupljivih klifov. Zanimiv je obisk otoka Skye, kjer lahko obišete znameniti grad Dunvegan, se s čolni podate na ogled kolonije tjulnov in potepanje po otoku zaključite v destilarni Talisker. Na poti po Škotski vas prijazno sprejmejo tudi v drugih   mogočnih škotskih gradovih, s katerimi je posejana škotska pokrajina. Stojijo na zelenih hribih ali ob kristalno čistih jezerih, v katerih se zrcali njihov odsev. Spet dobite vtis kot da gledate film, vendar ste tokrat tam in Škotsko občutite z vsemi čutili.


Edinburgh

Edinburgh je prestolnica Škotske. Znan je tudi pod imenom "Severne Atene", velja za eno najlepših in najbolj privlačnih mest v Evropi. Mesto nas očara s svojo pravljičnostjo,  mešanico tradicije in sodobnosti ter z edinstveno staro arhitekturo. Nad mestom,  na vrhu ugaslega vulkana, lahko obiščete znameniti grad, od koder se ponuja čudovit pogled na okolico. Od mestnega vrveža se lahko oddahnete v lepo urejenih parkih, zvečer pa obiščete enega od pubov ali pa se odpravite na večerjo v nacionalno restavracijo, kjer vam bodo ponudili tipično škotsko jed Haggis in vam ob igranju dud prikazali  znamenite škotske plese.


WALES

Wales je ena od avtonomnih dežel Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Za prave popotnike predstavlja čarobno prepletanje legend davne preteklosti, ki segajo v same začetke starodavnih civilizacij, katerih ponosni nasledniki so današnji Valižani. Skozi deželo nas spremlja raznolik hribovit svet, prepleten z pašniki in bogatimi gozdovi.  Tukaj lahko najdemo zanimive neolitske grobnice, mogočne starodavne utrdbe, simpatična stara mestna jedra in veliko obmorskih letovišč. Na poti nas spremljajo napisi v angleškem in valižanskem ali keltskem jeziku, ki je  marsikomu težko berljiv in tudi njegova izgovorjava je nekaj posebnega.  Približno petina prebivalstva govori namreč stari keltski jetik, svojo deželo pa imenujejo Cymru. Wales obsega okoli 9 odstotkov vse površine Združenega kraljestva, v njem pa živi le 5 odstotkov vsega prebivalstva. Poleg celinskega dela ima Wales tudi večje število otokov. Približno petina Valižanov še obvlada prvotni keltski valižanski ali kimrijski jezik, število govorcev keltščine pa se nenehno zmanjšuje. Glavno mesto dežele je Cardiff, ki je  največje mesto in hkrati pomembno britansko pristanišče. Zanimive so tudi valižanske tradicionalne jedi kot je laverbread, ki je izdelan iz alge Porphyra umbilicalis, nato sadni kruh »bara brith« ali jagnečeva obara »cawl«. Popotnikom, ki se odločijo da bodo  teden ali dva odkrivali južne predele britanskega otoka in si želijo pristnih in bogatih doživetij vsekakor priporočamo, da obiščejo čarobni Wales.