Škotska

Škotska je dežela, ki ponuja bistveno več kot le stereotipski viski, kilte in dude. Nujno je potreben obisk svetovljanskih, a šarmantnih mest, Glasgowa in Edinburga ter idilične zelene pokrajine Škotskega višavja, z znamenitimi jezeri in gradovi.

skotska

Škotska

ŠKOTSKA

Škotska je znana po svoji lepoti čudovitih zelenih gričev, mogočnih obal, skrivnostnih otokov in romantičnih dvorcev. To je dežela  kontrastov, razpeta med zanimivim škotskim podeželjem in mesti. Prizori iz filmov, ki so bili posneti na Škotskem ne predstavljajo le enkratne kulise ampak so takšni tudi v resnici. Škotsko višavje in škotski otoki so Škotska kot jo poznamo iz teh prizorov s pobeljenimi gorami, kristalno čistimi jezeri, prelepimi obalami in osupljivimi klifi.

Prvotni Škoti so bili ljudstvo, ki se je na Britanski otok priselilo z Irske in v 10. stoletju in ustanovilo državo, v kateri so se pomešali s Pikti in Vikingi. Ti so sprejeli škotsko gelščino  za svoj jezik. V 12. stoletju je škotski kralj David angleškim družinam z juga dovolil ustanavljanje mestnih naselbin, v katerih se se začela izoblikovati posebna oblika škotske angleščine, ki je s pridobivanjem na veljavi dobila ime Scots, gelščina pa je medtem vedno bolj postajala jezik podeželja. Danes jo govori le še okoli 60.000 ljudi. Škoti so izjemno prijazni, odprti ter nasmejani, še posebej ob šilcu cenjenega škotskega viskija. Na Škotskem se na vsakem koraku čuti burna in bojevita zgodovina bojevanja za neodvisnost.

Škotska  ali geltsko Alba meri 78.790 kvadratnih kilometrov in zavzema severni del Britanskega otočja. Večino Škotske predstavljajo otoki, ki jih je več kot 800, od tega jih je 130 naseljenih, s svojimi zanimivimi tradicijami in dialekti. Škotska je najredkeje poseljena, med vsemi štirimi državami, ki sestavljajo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Glavno mesto je Edinburg, medtem ko je največje mesto Glasgow.


ŠKOTSKA POTOVANJE

Mogočni gradovi s svojimi bogatimi zbirkami, divja in neokrnjena narava, svetovljanska mesta in gostoljubni domačini vas ne bodo pustili ravnodušne.  Škotska se vam bo za vedno vtisnila v spomin.

Glavno mesto Edinburgh velja za eno najlepših in najbolj ohranjenih zgodovinskih mest v Evropi. Nepozaben je obisk srednjeveškega dela Old Town in klasicističnega New Town, ki kažeta svoja zgodovinska nasprotja. Na znamenitem Edinburškem gradu, lahko poleg čudovitega razgleda spoznavate škotsko zgodovino ali pa si ogledate eno od prireditev, ki tam potekajo skozi vse leto.

Vreme na Škotskem je spremenljivo, saj se dežela nahaja v območju atlantskega podnebja. Na splošno bi lahko rekli, da je na vzhodu Škotske  bolj suho in hladno, zahodna Škotska pa je bolj mila in vlažna. Vremenske razlike so lahko občutne  tudi na manjših razdaljah. Dežuje v obliki kratkih ploh oz. v obliki drobnega dežja. Škotska kuhinja je anglosaška, tipični so škotski zajtrki, ki so običajno obilni. Škoti so veliki ljubitelji morske hrane, posebej priljubljeni so različno pripravljeni lososi. Veljajo za velike ljubitelje ovčetine, različno pripravljenih svinjskih rebrc, steakov. Ne manjka seveda obveznega

“ fish and chipsa “. Na razpolago je tudi veliko fast fooda, italijanske in ostale svetovne hrane. Ena od specialitet je “ haggis “, ki podoben našim krvavicam…. Od pijač je najbolj priljubljeno pivo, ki se pije v domačih “ pubih “.

Za Škotsko so bili skozi burno zgodovino značilni klani. Ti so se oblikovali okoli večjih posesti in gradov. Pripadnost posameznemu škotskemu klanu je prikazoval kilt, krilo s škotskim vzorcem, po katerem so se klani ločevali med sabo.  Škotska značilnost je seveda tudi škotski inštrument – dude in  tvid, dragocena in ročno tkana tkanina. Nikakor pa ne smemo pozabiti kvaliteten  škotski viski, ki ga lahko poiskusite in se seznanite z njegovo izdelavo v eni od mnogih destilaren na celini pa tudi na otoku Skye ( Talisker ).