Rim

Potovanje z letalom ali avtobusom v večno mesto Rim. Zagotovljeni odhodi.

Rim

Rim

RIM – VEČNO MESTO

Rim je zagotovo eno najlepših mest na svetu in rimska zgodovina je verjetno najbogatejša in najburnejša od vseh. Vsi poznamo zgodbo o Romulu in Remu in o tem, kako je Rim postal mesto na sedmih  gričih. Iz majhnega kraljestva se je  razvil v prestolnico rimske republike in kasneje velikega rimskega cesarstva, ki je obsegalo velik del takrat poznanega sveta. Tudi v kasnejših stoletjih je Rim igral pomembno vlogo kot središče krščanstva, sedež rimskokatoliške cerkve in papeža ter od dvajsetega stoletja dalje tudi najmanjše države na svetu, Vatikana.


POTOVANJE V RIM

Največje italijansko mesto je prava paša za oči in velikanski muzej na prostem. Na vsakem koraku lahko odkrijete kakšen umetniški ali zgodovinski zaklad, arhitekturno mojstrovino ali sledi veličastne antične preteklosti. Toda ali ste vedeli, da je v Rimu več kot 900 cerkva in da je bil Panteon največji cerkveni tempelj do sredine 15. stoletja, dokler ni bila zgrajena Florentinska katedrala? Ste vedeli, da  v fontano Trevi obiskovalci za srečo in izpolnitev želja vsak dan vržejo za več kot 3000 evrov kovancev?  Sredozemsko podnebje, bujno rastje, italijanski temperament, veliko prelepih antičnih, srednjeveških in renesančnih mojstrovin, mestni trgi in fontane, vse to in še več so razlogi, zaradi katerih je večno mesto Rim privlačno za milijone obiskovalcev.

Rim je prepreden  s čudovitimi trgi, eden največjih in najbolj markantnih  je trg Piazza Venezia (Beneški trg),  z impozantno stavbo Il Vittoriano, posvečeno prvemu italijanskemu kralju Vittoriu Emanuelu II. V Rimu najdemo veliko vodnjakov, okrašenih z bogato ornamentiko iz različnih zgodovinskih obdobjih. Te fontane so lepo razporejene po vsem mestu in naštejemo jih lahko  skoraj 280. Najbolj znane so vodnjak Trevi, vodnjak Nettuno in Fontana dei Fiumi, torej vodnjak, ki predstavlja štiri reke: Nil, Ganges, Donavo in La Plato. Piazza Navona, kjer se nahajata zadnji dve fontani, je eden najlepših rimskih trgov, poln restavracij, trattorij in kavarn, kar mu daje posebno vzdušje, še posebno zvečer, ko se lahko sprehodite po živahnem predelu, vse do čudovitega Cvetličnega trga Campo dei Fiori. V Rimu se splača obiskati predel Frascati, kjer vam v številnih gostiščih in vinotočih ponudijo dobro italijansko večerjo, po zmernih cenah. Mesto si je najbolje ogledovati z avtobusom ali peš, obstaja pa  tudi linija podzemne železnice.  Krajši vzpon na hrib Pincio, ki je prava zelena oaza sredi mesta, vam bo ponudil enega najlepših razgledov na mesto Rim. Sprehod ob Tiberi, obisk Angelskega gradu, Castel Sant'Angelo, mogočnega rimskega Koloseja, Foruma Romanuma, Konstantinovega slavoloka ali Panteona, ogled ene od znamenitih katakomb,  so samo nekatere zanimivosti, za katere si boste morali vzeti dan ali dva časa. V primeru, da načrtujete obisk Vatikana, boste ravno tako potrebovali še kakšen dodaten dan, saj se je tam na enem mestu zbrano nekaj največjih umetniških del. Vatikan je sedež papeža, po površini najmanjša država z največjo cerkvijo na svetu in eden največjih svetovnih muzejev. Za obisk Vatikanskih muzejev je potrebno zaradi velikega zanimanja in omejitve števila obiskovalcev nekaj potrpežljivosti, vendar, ko po ogledu množice umetniških del, vstopite v prekrasno Sikstinsko kapelo vidite, da je bil ogled Vatikana in njegovih muzejev dobra odločitev. Eden največjih svetovnih umetnikov, Michelangelo ni dal svoj genialni umetniški pečat s čudovito fresko samo v Sikstinski kapeli, pač pa lahko njegovo drugo mojstrovino, kip Pieta občudujemo tudi v baziliki Svetega Petra. Zanimiv je tudi vzpon na kupolo bazilike, od koder se vam odpira čudovit pogled na  Trg svetega Marka pred cerkvijo.

Neglede na to ali  je obisk italijanske prestolnice povezan z daljšim ali krajšim potepanjem po Italiji, ponuja Rim vsakemu obiskovalcu  veliko bogatih in nepozabnih doživetij.  Še vedno velja tisti  tisočletni pregovor: » Vse poti vodijo v Rim«.