Rusija, potovanje

Rusija, potovanje po največji državi na svetu. Izberite in odpotujte. Zagotovljeni odhodi. Moskva, St. Peterburg, Križarjenje po Volgi, Transsibirska železnica, Bajkalsko jezero, Kamčatka,

Rusija - Moskva

Rusija

Rusija – dežela neskončnih prostranstev

Rusija  je največja država na svetu, ki se razprostira preko 11 časovnih pasov. Glavno mesto je Moskva, uradna valuta pa ruski rubelj (RUB). Rusija je dežela belih noči, neskončne tajge, širokih rek, jezer, pa tudi vodke, kaviarja, boršča in hokeja. Rusija je dežela Čehova, Dostojevskega, Tolstoja, Puškina, Gogolja, Čajkovskega in mnogih drugih pisateljev, znanstvenikov in umetnikov. Skratka,  dežela velikih dosežkov in velikega geografskega, zgodovinskega in kulturnega vpliva. Največja država na svetu ponuja vse, od zgodovinskih mest in idiličnih vasic, kulturnega in zgodovinskega bogastva, epskih voženj z vlaki. Rusija je država nasprotij,  vedno pogumna in hkrati čustvena, v nenehnem konfliktu med različnimi obdobji, mentalitetami, ideologijami, religijami, slogi in načini bivanja. Navsezadnje vse našteto danes čarobno sobiva in se dopolnjuje, kar naredi deželo toliko bolj edinstveno in zanimivo. Rusija je dežela  zgodovinskih mest, gradov, palač in katedral, kjer lahko slišimo romantične in slavne zgodbe o pogumnih voditeljih, neverjetnih bogastvih, slavnih carskih družinah in velikih tiranih. Resnična čarobnost te dramatične in čustvene države so na koncu vedno njeni očarljivo močni ljudje. Rusi se vam lahko na prvi pogled zdijo hladni, a ko boste na potovanju malo bolje spoznali domačine, boste ugotovili, da je ravno obratno. S kozarcem baltske vodke ali piva boste srečali ljudi, ki jim je smeh in veselje način življenja.

Rusija ima ozemlje, ki je skoraj dvakrat večje od ZDA. Največja in morda najmanj raziskana država na svetu si vsekakor zasluži obisk radovednih popotnikov in turistov, ki raziskujejo rusko zgodovino in muzeje v Moskvi in Sankt Peterburgu, ali tistih, ki skozi neskončno pokrajino raziskujejo velike kulturne in naravne zaklade te ogromne države.  V Ruski federaciji živi več kot 100 različnih narodnosti, vključno z muslimanskim, judovskim in budističnim prebivalstvom. Rusija zaradi svoje velikosti meji na kopico  držav. V svojem zahodnem delu na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko, Belorusijo, Ukrajino, na jugu pa na Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolijo, Kitajsko in Severno Korejo. Na jugovzhodu ima morsko mejo z Japonsko. Njene obsežne obale se raztezajo od Arktičnega do Pacifiškega oceana in prek Črnega in Baltskega morja do Kaspijskega jezera.  Na zahodu Rusije je ogromno vzhodnoevropsko nižavje, ki je nekoč veljalo za največjo žitnico Evrope. Vzhodno od njega leži gorovje Ural, ki se spušča v  zahodnosibirsko nižavje, obsežno, močvirnato območje, bogato z nafto in zemeljskim plinom. Srednjesibirsko višavje in zahodnosibirsko nižavje ležita v Sibiriji, ogromni ruski pokrajini in hkrati enem od najhladnejših poseljenih delov sveta. Na daljnem jugovzhodu spada k Rusiji tudi polotok Kamčatka, s strateško lego med Ohotskim morjem in Tihim oceanom. Polotok je znan po svoji vulkanski dejavnosti.

Prometne povezave v Rusiji so v veliki meri vezane na letalski promet, ki je dostikrat edina smiselna vrsta potovanja, glede na dolge razdalje.

Za popotnike, ki želijo počasi in pobliže spoznavati Rusijo je tukaj še vedno slavna Transsibirska železnica, ki vas popelje skozi 10 časovnih pasov, od območja hladnih sibirskih step do slikovite flore in bogate favne Bajkalskega jezera, in naprej vse do sodobnih prestolnic Rusije. Bajkalsko jezero kot najstarejše in hkrati najgloblje jezero na svetu vam na teh potovanjih nudi čudovito sliko ruskih naravnih lepot. Okoli  jezera najdete veliko avtohtonih Burjatov, prebivalcev mongolskega porekla. V očarljivi vasici Listvyanka, eni najstarejših vasi ob Bajkalskem jezeru, lahko obiščete tradicionalne sibirske lesene hiše ali ostanete tukaj za nekaj dni, sredi resnično neokrnjene narave. Poleg Irkutska in Litsvyanke boste pri potovanju s Transsibirsko železnico po velikih širjavah Rusije spoznali tudi Jekaterinburg, na meji Azije z Evropo.  Evropski del Rusije vam bo omogočil oglede pomembnih zgodovinskih mest, starih in novih prestolnic carske Rusije.

Mesta Nižni Novgorod, Vladimir, Suzdal in na koncu tudi Moskva, vam bodo pripovedovali zgodbo o sodobnem razvoju Rusije in pokazali sijaj ruske arhitekture in kulture. Rusijo boste lahko odkrivali tudi na druge načine. V zadnjih desetletjih so postala pravi hit večdnevna križarjenja s turističnimi ladjami po reki Volgi. Ta vas v počasnem tempu odpeljejo na spoznavanje zgodovinskih krajev in naravnih lepot od Moskve do Astrahana ali od Moskve do St.Peterburga. Med tema dvema biseroma Rusije popotniki dostikrat uporabijo sodobne železniške povezave s hitrimi vlaki ali pa se odločijo  za  nekoliko daljše potovanje in vožnjo s spalnik.


Moskva

Moskva je glavno in največje rusko mesto, nekoč središče Ruskega imperija, danes pa ena od petih najvplivnejših prestolnic na svetu. Moskva je mesto razkošja in umetnosti, mesto, ki ga v svojih delih opisujejo znani pesniki in umetniki. Moskva je zagotovo eno najbolj romantičnih in slikovitih mest na svetu. Pri raziskovanju mesta lahko vidite zlate kupole, slišite cerkvene zvonove, uživate ob pogledu na razkošne in skrite dragulje, trdnjave in ogromne katedrale. Moskva popotnike vedno preseneča s svojo bogato zunanjostjo, prebudi čute in domišljijo, in pokaže svoj blišč v središču mesta, na Rdečem trgu, ob znamenitem Kremlju. Moskva  je zgodovinska in neponovljiva. Popotnike ne pusti ravnodušne, saj se razlikuje od vsega kar so videli doslej. Prepoznavna arhitektura, kar 170 gledališč, najlepši metro na svetu,  umetniške galerije, Rdeči trg in Kremelj, Leninov mavzolej, cerkev sv. Vasilija blaženega in še bi lahko naštevali.


Sankt Peterburg

Ob izlivu reke Neve v Finski zaliv leži čudovito rusko mesto Sankt Peterburg, epicenter ruske kulture, zgodovine, tradicije in umetnosti. Leta 1703 ga je ustanovil ruski car Peter I. Veliki, ki je mestu s pomočjo ruskih in tujih arhitektov dal evropsko in svetovljansko noto. Mesto je nekdanji sedež carske Rusije, nahaja se na 42 kanalih, ki krasijo približno 300 mostov, in ima vzdevek "Severne Benetke". Tu so živeli znani pisatelji Puškin, Dostojevski in Tolstoj. Na sprehodu po čudovitih ulicah dobiš vtis, da greš skozi različna obdobja ruske zgodovine, kulture in umetnosti. Čudovita igra narave, lepota romantičnih belih noči prispeva k posebnemu vzdušju, ki vam bodo v Sankt Peterburgu za vedno ostale v spominu. Sankt Peterburg je je najbolj evropsko med vsemi ruskimi mesti in najbolj rusko mesto med vsemi evropskimi. "Rusko okno v Evropo" - tako ga je poimenoval največji ruski pesnik Aleksander Sergejevič Puškin. Slavni ruski Sankt Peterburg, mesto muzej, nekdaj Petrograd in nekdanji socialistični Leningrad, ki ga danes domačini ljubkovalno imenujejo Piter, je z več kot 4.500.000 prebivalci drugo največje mesto v Ruski federaciji.

Ostala mesta:


Novgorod

Novgorod je eno najstarejših mest v Rusiji, ustanovljeno davnega leta 859. V srednjem veku je bil Novgorod vodilna prestolnica v razvoju umetnosti in slikarstva, čudovite primerke teh del lahko danes najdemo v številnih starodavnih cerkvah. Obiščete lahko mestni Kremelj, katedralo sv. Sofije, samostan sv. Jurija in muzej ruske starodavne arhitekture na prostem. Staro mestno jedro, trdnjava Kremelj in nekatere mestne cerkve so pod zaščito Unesca.

Vladivostok

Ime mesta Vladivostok v prevodu pomeni "vladar vzhoda". Mesto je zgrajeno okoli zaliva Zlati rog in ima več kot 600.000 prebivalcev. Vladivostok je danes najpomembnejše pristanišče na vzhodu Rusije. Zaradi bližine kitajske meje in ladijskih povezav z Japonsko je gospodarski in strateški položaj Vladivostoka zelo pomemben. Mesto je najbolj vzhodna postaja Transsibirske železnice. Vladivostok je v  preteklosti predstavljal glavno oporišče ruske pacifiške flote in je bil zato zaprt za tuje turiste. Od leta 1991 se je ta politika spremenila in tuji turisti ne potrebujejo več posebnega dovoljenja za vstop v to sicer simpatično obmorsko mesto z bujno vegetacijo.

Volgograd

Volgograd so ustanovili ruski carji leta 1589 kot Caricin. Caricin je bil takrat močna trdnjava ob sotočju Volge in Dona. Od starodavnega Caricina, ki se je v sovjetskem obdobju preimenoval v Stalingrad, zaradi ene največjih bitk in obleganja v drugi svetovni vojni ni ostalo praktično nič. Leta 1952 so sovjetske oblasti zgradile kanal, znan tudi kot kanal Volga-Don, ki je povezal obe reki, s tem pa je bila dokončana mreža vodnih poti od Arktike do Sredozemlja. Mesto so v dokončno preimenovali leta 1961, ime pa je dobilo po reki Volgi. Volgograd, je danes mesto – spomenik, ki je bilo v celoti postavljeno po drugi svetovni vojni. Mesto je nekoliko sterilno, stanovanjska naselja so zgrajena v socialističnem slogu,  spomini na veliko domovinsko vojno pa so še vedno sveži.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!