Turčija, potovanje, počitnice, last minute

Turčija, preverite ugodne počitnice v predelih Alanya, Side, Kemer, Belek. Odlična All Inclusive ponudba. Odhodi iz Ljubljane, Graza, Dunaja. Turčija vas bo očarala z bogato zgodovino, naravnimi lepotami, odlično kulinariko. Enkratno potovanje.

Turčija

Turčija

Turčija

Turčija je velika država z bogato zgodovino, razgibano pokrajino in čudovitimi naravnimi lepotami. To je dežela dveh obrazov. Njena lega med Evropo in Azijo je Turčiji skozi tisočletja dala značilnosti obeh kontinentov. Njeni zahodni predeli z Istanbulom, Izmirjem, in Antalijo, so bogati, njihov gospodarski razvoj in način življenja se lahko v marsičem  primerja z evropskim. Drugi del Turčije, ki se razteza od prestolnice Ankare naprej proti vzhodu, s svojim podeželjem na anatolskih stepah  veliko bolj spominja na Azijo. Doživite Turčijo,  v kateri  je Aleksander Makedonski presekal gordijski vozel, obale kjer sta Mark Antonij in Kleopatra preživljala romantične večere in kraje,  kjer se je sultan Sulejman Veličastni zaljubil v Roxelano .


Turčija - last minute počitnice

Turistična naselja ob sredozemskem morju so sodobna in so bila zgrajena v zadnjih desetletjih. Večina popotnikov in turistov v Turčiji najraje izbira mediteranski, zahodni del, ki se razteza od čarobnega Istanbula, do Marmornega morja, ob katerem stojijo ostanki legendarne Troje, ter naprej  do turističnih središč Bodruma in Alanye.  Sezona se tukaj začne v aprilu in konča novembra. Zaradi mile klime turisti prihajajo tudi pozimi. Obmorska mesta so dobra izhodišča za izlete v notranjost in potepanja po enkratni pokrajini Kapadokije, vse do Konye, Avanosa ali Urgupa, kjer lahko občudujete cerkve in samostane vklesane v skale, apnenčaste stopnice, Pamukale in enkratne vrelce termalne vode…. Počitnice ob prelepih obalah, v sodobnih turističnih kompleksih, imajo veliko ponudbe za vse generacije. Za najboljši dopust najdete tukaj vse,  od rekreacije do klubskih dejavnosti za mlade ter doživljanja prijetnih večerov ob folklornih nastopih trebušnih plesalk in dervišev.  Nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na kulinariko. Turki zase pravijo, da imajo najbolj bogato All inclusive ponudbo v Sredozemlju.

TURČIJA – POČITNIŠKI KRAJI

Bodrum je mesto na istoimenskem polotoku ob obali Egejskega morja, nasproti grškega otoka Kos. Krasijo ga  prelepe prodnate in peščene plaže, hoteli so tukaj tik ob morju. Priporočamo vam izlet v antični Efes. Zvečer pa sprehod po starem mestnem jedru, z množico manjših uličnih restavracij, kjer lahko poskusite Kebab ali tipični Gozlem.

Kušadaši, nekdanja ribiška vasica je znan je po svojih čudovitih plažah. Največja  je  18 km dolga Long Beach,  nato 3 km dolga Kustur plaža, lahko  obiščete tudi  Ladies Beach, ki je znana po vodnih športih. Na vseh plažah je  veliko zabave za otroke, v bližini je tudi velik vodni park.

Alanya  je eno najbolj znanih turških letovišč. Pravijo ji  Mallorca turške obale. Leži pod vznožjem gore Taurus, ki je prekrita z borovimi gozdovi. V okolici mesta lahko vidimo velike plantaže tropskega sadja. V Alanyi lahko doživimo živahen turistični utrip, začutimo povezanost Orienta in Evrope, pečin in prelepih peščenih plaž ter sodobnih hotelov z vrhunsko ponudbo.

Belek, turistično središče znano po mondenih hotelih. V Beleku in njegovi okolici je kar 20 zelo solidnih igrišč za golf. Med golfisti je Belek ena od njihovih najbolj priljubljenih destinacij.

Lara, mondeno mesto, v bližini Beleka, ob naljepši obali v Turčiji.  Hoteli so tukaj izključno najvišje kategorije. Letovišču zaradi hotelov v obliki Concorda, Titanika, Kremlja, Delfina… pravijo tudi turški Las Vegas.

Side je antično mesto, kjer lahko najdete sledove kar dvanajstih civilizacij.  Tipično staro mestno jedro in simpatični hoteli  ter prodnate in peščene plaže vam zagotavljajo miren in nepozaben dopust v dvoje ali z družino.

Marmaris  je živahno letovišče ob sredozemski obali nasproti grškega otoka Rodos.  Znan je bo burnem nočnem življenju, solidnih hotelih in lepih plažah.  V letovišču imajo turisti veliko možnosti športnih aktivnosti. Marmaris in okolico radi obiskujejo potapljači.

Potovanje v Turčijo

 Turčija ima zares veliko zanimivosti. Prepotovoti Turčijo v enem zamahu je gotovo izziv, predvsem pa je potrebno imeti dovolj časa. Praviloma so potovanja razdljena na vzhodni, bolj 'orientalski' del in na zahodni del Turčije, ki je bolj razvit in bolj zazrt v prhodnost. Posebno mesto vsekakor zavzema Istanbul, mesto na dveh celinah.

Potovanje v Kapadokijo in zahodno Turčijo

Kapadokija je ena najbolj obiskanih in privlačnih regij Turčije, ki ponuja bogata doživetja vsem popotnikom.  Raznolika pokrajina, starodavna in nenavadna zgodovinska mesta, termalni izviri in neokrnjena narava tvorijo celoto, v katero se boste zaljubili. Kapadokijo najdete tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Skozi milijone let je narava to pokrajino oblikovala v čudežne oblike, ponekod podobne površini lune, od tod tudi drugo ime za Kapadokijo - Mesečeva pokrajina. Eno od najbolj spektakularnih pokrajin na svetu so jo pred  tremi milijoni let izoblikovali izbruhi vulkana Ercias. Na potepu po Kapadokiji vas bodo zagotovo navdušili pisani baloni, ki pozdravljajo sončni vzhod nad eno od najbolj impresivnih pokrajin na svetu. V kraju Goreme,  občudujete samostane in cerkve, ki so vklesani v skale, se srečate z 'gobjimi dežniki' v dolini Pasabag ter s 'pravljičnimi dimniki' v Dolini menihov.  Mesto Goreme je nastalo v času zgodnjega krščanstva. Ogledate si  mojstrovine zgodnjekrščanske in bizantinske umetnosti. Burno zgodovino spoznate v Derinkuyu, 'mestu pod zemljo', ki je služilo kot pribežališče beguncem v različnih obdobjih zgodovine.

Ko se iz Kaapadokije odpravite proti zahodu obiščete  mesto Konya  od koder izvira znameniti Derviški plesni obred, imenovan Sema. Izvaja se v tradicionalnih nošah, ki izžarevajo simboliko: stožčasti klobuk iz kamelje dlake - sikka (predstavlja lastni ego), črni plašč - tenure (predstavlja pokrov) in bela srajca. Z vrtenjem se njihovi plašči "odprejo", kar  simbolizira prehod iz svojega bivanja na zemlji, ko z vstopom v trans postanejo nebeška bitja. Konya se nahaja na približno 1040 metrih nadmorske višine. Konya je središče province in nekdanje glavno mesto starodavne Turčije. Od 1.097. do leta 1243 je bil v mestu sedež Seldžuškega sultanata.

Pot vas vodi mimo jezer Beysehir in Egerdir do kraja   Pamukkale, kar  v turškem jeziku pomeni ‘bombažni grad’. Obiskovalcem se kraj najbolj vtistne v spomin  po slikovitih toplih vrelcih in čudovitih belih terasah, ki jih je oblikovala voda z nanosom mineralov. Na vrhu teras se nahajo ostanki antičnega mesta Hieropolis z amfiteatrom in Kleopatrinim kopališčem.

Pot nadaljujete proti sredozemskemu morju, ker vas bodo pričakala sodobna letovišča in stara antična mesta kot je Efez, ki velja za enega od najbolj ohranjenih mest antičnega sveta. V 1.st je imelo mesto več kot 200.000 prebivalcev. V mestu najdete antično gledališče, knjižnico, kopališče, ostanke templja boginje Artemide – enega od sedmih čudes starega sveta. Mesto ima velik pomen tudi v krščanskem svetu saj naj bi v bližinjem naselju živela Sv. Marija.
Naprej na poti proti zahodu Turčije se  ustavite v Pergamonu in si ogledate akropolo, gledališče in Zevsov oltar.  Še bolj proti Zahodu se lahko ustavite v 'prestolnici svile', Bursi. Danes je Bursa četrto najbolj naseljeno mesto v Turčiji. Mnogi upravičeno Burso imenujejo biser Bližnjega vzhoda.  Bursa se razteza 62 kilometrov v dolžino  in 16 kilometrov v širino, od Marmornega morja jo loči le pol ure vožnje. Bogata je z zgodovinskimi znamenitostmi. Tukaj najdemo nekaj najlepših primerov otomanske arhitekture, med drugim Veliko mošejo z 20 kupolami, svetovno znano Zeleno mošejo, ki vključuje medreso, knjižnico in mavzolej z grobnico sultana Mehmeda I.  Bursa ponuja najdaljšo žičnico na svetu in čudovito tržnico. V parku je Muratova mošeja, ki jo je v začetku 15. stoletja zgradil zadnji otomanski vladar sultan Murat II.

Potovanje  zaključite v  Istanbulu,  največjem mestu ob Bosporju na prehodu dveh celin, Azije in Evrope. Nekdanji Konstantinopel ali Carigrad in današnji Istanbulu, je mesto ob  Bosporju, ki navduši vsakega obiskovalca. Največje turško mesto vam ponuja pogled v zgodovino nekdanje prestolnice vzhodnorimskega cesartva in prestolnico otomanskega imperija. Tukaj si lahko ogledate nekdanjo cerkev Hagijo Sofijo in Modro mošejo, dvorec otomanskih sultanov Topkapi,  Hipodrom, cisterno Yerebatan (stari, veličastni podzemni zbiralnik vode). Nepozaben je obisk največje pokrite tržnice Kapali Čaršije, kjer vam na kar 8 kilometrov ulic in uličic ponujajo - zlato, srebro, kašmir, svilo, oblačila, čevlje… Sprehod po mestu lahko nadaljujete  do mostu Galata, obiščete Egiptovsko tržnico  začimb, se popljete s turističnimi ladjicami po Bosporju ali pa se z zobato železnico podate na svetovljanski grič Taksim.

 Po Vzhodni Turčiji

Osupljive lepote Turčije niso samo turkizno morje in peščene plaže ter mesti Istanbul ali Ankara. Mesečeva pokrajina  Kapadokija, se na vzhodnem delu Turčije prelije v razgibano pokrajno gora, jezer, ravnic in mogočnih rek od katerih sta najbolj znani reki Eufrat in Tigris. Popotniški sladokusci lahko uživajo v pisani množici različnih zgodovinskih znamenitosti starodavnih civilizacij Mezpotamije, ki so se v pradavnini prve pričele ukvarjati s kmetijstvom in ustanovile prva mesta.. Raziskovanje mogočnih starih mest na nekdanji Svileni poti od Karataya do Adiyamana, ter krajev islamskih prerokov v starodavnih mestih Urfa in Haran, očara še tako zahtevne popotnike. Prisluhnite lahko zgodbam iz stare zaveze, legendam različnih ljudstev od Kurdov, Armencev, Turkov, Arabcev in Sirskih kristjanov, ki so tukaj pustili svoj neizbrisni pečat. Sprehod po  ozkih ulicah Mardina, z množico majhnih trgovin, občudovanjem mestnih trgov z mošejami in medresami, postanek v mestecu Hasankeyf, ob reki Tigris in obisk starih zgodnjekrščanskih samostanov vas popelje v tisočletja bogate in burne zgodovine. Narava okoli jezera Van vam ponuja osupljiv pogled na največje turško jezero, obkroženo s hribi in skritimi mesti. Nad jezerom dominira  starodavna trdnjava z enim najlepših razgledov na poti po vzhodni Turčiji. Na poti proti severu lahko uživate v resnično neokrnjeni naravi, v pogledih na velike slapove, divji pokrajini pa daje poseben čar tudi površje kjer lahko opazimo mogočne kamnite gmote strnjene lave. Z visokih gorskih prelazov lahko občudujete zasneženi vrh mogočnega Ararata in  pomislite na svetopisemski vesoljni potop ter Noetovo barko, ki naj bi pristala pod vrhom največje turške gore. 

Turčija vas vabi v svoje skrite kotičke, ki niso obljudeni z množicami obiskovalcev. Za vse popotnike ponuja odlično kulinariko,  uživanje v potepu po razgibani zgodovini in predvsem neokrnjeno naravo, ki jo lahko še tako zahteven popotnik najde  obilo na potepu po vzhodu Turčije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!