Cancun

Cancun velja za najbolj priljubljeno počitniško destinacijo v Mehiki z več kot 15 km čudovith plaž. Pravi kraj za nepozabne počitnice,

cancun

Cancun

CANCUN

Mehika je zvezna država, ki na severu meji na ZDA, na jugovzhodu na Gvatemalo in Belize, na zahodu jo obdaja Pacifik, na vzhodu pa Karibsko morje in Mehiški zaliv. Zaradi svoje velikosti zajema kar štiri časovne pasove, v njej pa lahko najdemo zelo raznolike pokrajine in različne klimatske razmere. Denarna enota v Mehiki je mehiški peso. Uradni jezik je Španščina. Električne vtičnice v Mehiki se odevropskih razlikujejo, zato potrebujete adapterje. Električna napetost  v vtičnicah je 110 V. 

Cancun je mesto na severnem delu polotoka Yucatan v Mehiki.  Spada v območje Karibov in temu primerno je tudi rastje. Obdaja ga 15 kilometrov čudovitih peščenih plaž. Ob njih se nahaja  mnogo odličnih hotelov, nakupovalnih centrov, nočnih klubov in restavracij. Mesto in okolica nudita za vsakogar nekaj. Cancun obiskujejo tako mladi kot starejši pari, pa tudi družine z otroci, ki jim na tem dopustu zagotovo nikoli ne bo dolgčas. Cancun ima tropsko podnebje.  Za uživanje na plaži sta primerna november in december. Septembra in oktobra lahko na karibski obali naletite na hurikane.

Cancun ima tradicionalen španski kolonialni pridih, ki se meša s kulturo Majev.  Iz različnih  hotelov je veliko možnosti za krajše in daljše izlete v mesto ali njegovo okolico. Cancun imenujejo tudi El Mundo Maya, kar pomeni svet Majev. Na polotoku Yucatan so našli kar nekaj najstarejših zgodovinskih ostankov starodavnega ljudstva Majev.  Kraj bi naj po legendi predstavljal vhodna vrata v svet Majev. Cancun nudi prečudovit pogled v davno zgodovino, saj je v mestu in njegovi okolici veliko templjev, arheoloških najdbišč in obrednih mest ljudstva Majev. Med drugim, se  boste lahko odločili za izlet v Chichen Itzo, veliko  mesto Majev z ogromnim templjem v obliki piramide. Vsekakor vam tukaj priporočamo ogled predstave »Light and Sound Show« kjer boste pri piramidi uživali v večerni predstavi ob čudoviti igri luči, svetlobe in zvoka.

Poleg sončenja in kopanja, vam je v Cancunu na razpolago obilica vodnih športov, zabave ter gurmanskih užitkov v  restavracijah in nočnih klubih. Z tiste, ki imajo rajši mirnejše kotičke, svetujemo obisk plaže Playa Deflines. Tam ni hotelov, poleg kopalcev pa to plažo radi obiskujejo delfini. Te čudovite živali je mogoče obiskati tudi v naravnem  parku kjer vam ponujajo možnosti plavanja z delfini, hranjenja morskih psov, snorklanja ali potapljanja.  Zelo zanimiv je tudi obisk  akvarija, ki je dom delfinom, morskim psom, mantam, želvam in drugim morskim živalim. V bazenih akvarija lahko po želji tudi plavate z delfini, ali hranite morske pse iz varnega zavetja kletke v spremstvu izkušenih potapljačev. Za tiste, ki so željni izleta v neobljudeno tropsko naravo bodo domačini ponudili vrsto izletov s terenskimi vozili. Poleg enkratnega tropskega gozda boste lahko obiskali najdaljši sistem povezanih podzemskih jam na svetu.  Iz Cancuna se lahko podate na izlet v Tulum, ki je edino majevsko mesto, ki so ga zgradili na obali. V sklopu tamkajšnjega muzeja je  bela peščena plaža, kjer se lahko obiskovalci osvežijo v Karibskem morju. Druga zanimivost tega muzeja na prostem pa so velikanski kuščarji, ki se prosto sprehajajo med grmovjem in spomeniki.

V Cancunu skozi vse leto poteka veliko pisanih festivalov in praznikov, ki vam ponujajo obilico zabave in ogled tamkajšnje tipične folklore. Ne smemo pozabiti omeniti še eno zanimivost, ki predstavlja najstarejšo tradicijo v mestu. To so bikoborbe, ki potekajo na velikih stadionih.

 Polotok Yucatan vas bo s svojim karibskim vzdušjem in bogato majevsko zgodovino gotovo navdušil. Spomin na sanjske plaže in prijeten dopust  pa vam bo za vedno pričaral Cancun.