Kuba, potovanje, počitnice, last minute

Kuba je največji otok Karibov, znan predvsem po ohranjenem socializmu ter po voditelju Castru. Kuba je že od nekdaj priljubljeno letovišče evropskih turistov za počitnice, saj ponuja bogato kulturo ter dolge peščene plaže in kristalno čisto morje.

kuba

Kuba

KUBA

Kuba, tropsko podnebje, sladkorni trs, glasba, plaže, stara kolonialna mesta, stari muzejski avtomobili, cigare, rum, kubanski ritmi, občutek sproščenosti in varnega  potovanja med prijaznimi ljudmi. Krištof Kolumb je Kubo odkril leta 1492.  Napisal je, da je to najverjetneje najlepši otok, ki so ga do takrat videle človeške oči.  Od začetka 20. stoletja velja Kuba za turistično destinacijo, ki ji je svojo drugačnost prinesla tudi socialistična revolucija leta 1959. Kuba je otok poln glasbe in umetnosti, ki jo lahko srečamo na vsakem koraku. Prekrasne plaže, solidni hoteli in enkratna gastronomska ponudba očara vse obiskovalce rajskega otoka.

Kuba je največji otok na severu Karibskega morja, v arhipelagu, ki ga sestavlja več kot 1600 večjih in manjših otočkov.  Otok je zanimiv tudi po svoji obliki, saj spominja na krokodila, zato ga Latinoameričani imenujejo tudi  El Cayman. Država je razdeljena na 15 provinc, glavno mesto  je Havana, ki leži na  severnem delu otoka. Drugi dve največji mesti sta še Camaguey, ki se nahaja v središču države in Santiago de Cuba, ki se nahaja na jugu.

Območje države zajema 109.884 km², kar je skoraj petkrat več od Slovenije. Danes ima država nekaj več kot 11 milijonov prebivalcev, uradni jezik je španščina. Časovna razlika s Slovenijo  je  6 ur.

Povprečna julijska temperatura je 30 stopinj C, povprečna januarska temperatura pa okoli 21 stopinj.

V državi obstajata dve valuti, Moneda Nacional ali kubanski peso, ki ga uporabljajo domačini, bolj znan kot CUP, in cabriolet peso, bolj znan kot CUC, namenjen tujcem. Večina prebivalcev je belcev, potomcev kolonijalnih Špancev, sledijo mulati in črnsko prebivalstvo, potomci nekdanjih afriških sužnjev.


 KUBA POTOVANJE

Kuba ima toplo, subtropsko podnebje skozi vse leto. Največ padavin pade od maja do oktobra. Orkani se lahko pojavijo jeseni (avgust-november). Najboljši čas za bivanje na Kubi je od januarja do aprila, ko je najmanj padavin.


 HAVANA

Kubanska prestolnica Havana (La Habana) je eno največjih in najbolj živahnih mest na Karibih. Staro mestno jedro je bilo razglašeno za Unescovo svetovno dediščino. Najboljše plaže v Havani, Playas del Este, so od središča mesta oddaljene približno 20 km. Havana je povezana z ameriškim pisateljem Ernestom Hemingwayem, ki je rad posedal v baru La Bodeguita del Medio, le nekaj korakov od čudovite katedrale. Veličastno okrašen Capitolio, kopija Capitola v Washingtonu, je bil nekoč sedež kubanske vlade. V nekdanji predsedniški palači je danes Museo de la Revolución.


 PINAR DEL RÍO

Pinar del Río je verjetno najlepša kubanska provinca. Pokrajina je izredno raznolika, verjetno največja atrakcija so »mogote« (nenavadno okrogle apnenčaste gore, pokrite z bujno vegetacijo). Jame v tej regiji, zlasti Cueva de las Indio, so vsekakor vredne ogleda. V mestu Pinar del Río je turistom na voljo več tovarn in prodajaln kubanskih cigar. Nasadi tobaka v Vuelta Abajo,  jugozahodno od Pinar del Río, so za obiskovalce odprti od decembra do aprila.

Otok Juventud (mladinski otok) je največji izmed 350 otokov arhipelaga Canarreos in je bil nekoč znan kot "otok papige". V istem otoškem arhipelagu je tudi Cayo Largo, ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na Kubi, ki ima nekaj najboljših plaž na Karibih.


VARADERO

Je vsekakor največja turistična destinacija na Kubi.  Leži na ozkem polotoku, ki je zaščiten kot naravni rezervat, 130 kilometrov severovzhodno od Havane. Na plažah, ki omogočajo kopanje skozi vse leto, se v velikih parkih ob morju nahajajo odlične vile in hotel


TRINIDAD

Zgodovinski Trinidad (444 km vzhodno od Havane) je kljub vedno večjemu številu turistov ohranil vzdušje starega kolonialnega mesta. Trinidad, ustanovljen leta 1514, je bilo eno prvih mest na Kubi, številne veličastne zgradbe od 17. do 19. stoletja pa so našle mesto med Unescovo dediščino. Poleg tlakovanih ulic in pastelno obarvanih hiš, so glavne znamenitosti eleganten Parque Martí in več kolonialnih muzejev, med katerimi je najboljši Museo Romántico. Obiščete lahko lončarsko delavnico, ki še vedno uporablja tradicionalne metode ali pa se ustavite v eni od prodajaln cigar, kjer vam bodo prikazali njihovo izdelavo iz listov tobaka.


SANTA CLARA

Se nahaja 288 km vzhodno od Havane,  v osrčju kmetijske regije in je pogosto povezano z revolucionarnim junakom Ernestom 'Che' Guevaro. Kamniti most čez reko Yayabo v bližnjem  kraju Sancti Spíritus je najstarejši na otoku. Sprehodite se lahko po zaspanih ulicah tega mirnega mesta in  občudujete kolonialno arhitekturo.


 SANTIAGO DE CUBA

Prvotno glavno mesto Kube, ki je bilo ustanovljeno že leta 1514 je Santiago de Cuba (780 km od Havane), z impresivnim pristaniščem in čudovitim gorovjem Sierra Maestra v ozadju. Čeprav se je Santiago moral odreči svoji nadvladi, ga Havana nikoli ni popolnoma zasenčila, predvsem po zaslugi francoskih lastnikov nasadov in njihovih sužnjev, ki so se tu naselili v 18. stoletju in iz regije izvažali kavo in sladkor. V 19. stoletju je Santiago pridobil svetovljanski duh, ki je bil zaslužen za kulturni in predvsem glasbeni pomen mesta. Julija tukaj poteka eden najbolj spektakularnih karnevalov v državi. Glavne znamenitosti starega mestnega jedra Santiaga (okoli Parque Céspedes) so katedrala, Casa de Diego Velázquez, ena najstarejših kolonialnih zgradb na Kubi, in Museo Emilio Bacardí, v katerem se nahajajo starine in umetniška zbirka Rum King. Ob glavnem trgu je hotel Casa Granda, najljubši kraj britanskega avtorja Grahama Greea. Vojašnica Moncada, kjer so Fidel Castro in njegovi revolucionarji leta 1953 začeli vstajo, je najbolj obiskana znamenitost v okolici mesta. Lepa izletniška točka je tudi Castillo del Morro, nekoč pomembna trdnjava, danes pa piratski muzej s čudovitim razgledom na okolico.

Čarobno mesto Baracoa se nahaja med dvema zalivoma na najbolj vzhodni točki Kube. Po nekaterih pričevanjih bi naj Krištof Kolumb leta 1492 pristal ravno na tem mestu in dal na obali postaviti lesen križ. Kasneje je bil ta križ izročen cerkvi Nuestra Señora de la Asumpción, kjer ga je mogoče videti  še danes.

Nikakor ne smemo pozabiti še kraja Camagüey, 563 km vzhodno od Havane. Mesto leži v središču rodovitne ravnice, kjer se proizvaja sladkor. V bližini lahko obiščemo skoraj nedotaknjeno otočje  Jardines del Rey. V parku je približno 20 km čudovitih belih peščenih plaž, najbolj znani pa sta Cayo Coco in Cayo Guillermo. Slednja je bila najljubša plaža Ernesta Hemingwaya, ki je sem hodi loviti ribe.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!