Peru

Peru je skrivnostna in raznolika dežela Inkov: amazonski deževni gozd in tropski slapovi; slikovita pokrajina visokih Andov, pokritih z ledeniki; najbolj suha puščava sveta ter bogata zgodovina z mnogimi arheološkimi ostanki.

Peru

Peru

PERU

Peru je dežela z eno najveličastnejših naravnih krajin na svetu. Vzpenjajoči se vrhovi Andov, bujni amazonski pragozd, obala Tihega oceana, starodavne predkolumbovske ruševine, ter mesta s špansko kolonialno arhitekturo dvorcev, hiš in cerkva očarajo tudi najbolj zahtevne popotnike. 


PERU POTOVANJE

Raziskovanje Peruja  se praviloma začne z  ogledi glavnega mesta Lime, od vladne palače, frančiškanske cerkve in mogočne katedrale na glavnem trgu do pomnikov kolonialnega obdobja in spomenikov vodij boja za samostojnost – San Martin. Zapeljemo se skozi moderno poslovno in stanovanjsko četrt San Isidro in se ustavimo v živahnem predelu Miraflores, od koder se s tamkajšnjega parka odpira prelep razgled na Tihi ocean. Obiskali bomo muzej Larco Herera, ki hrani največjo zasebno zbirko predkolumbovske umetnosti.

Iz Lime poletimo v Cuzco, nekdanje glavno mesto inkovske države, ki so mu pravili »popek sveta«. Mogočno mesto so Pizzarovi vojaki podrli, a na temeljih starih postavili svoje hiše. Tako se je ohranil razpored starih ulic. Glavne zanimivosti mesta so: Plaza de Armas s katedralo, jezuitska cerkev La Compania. Obiskali bomo tudi znamenitosti na robu mesta: Sacsahuaman, ki je cikcakasta utrdba iz natančno obdelanih ogromnih kamnov (nekateri imajo več ton), ki se prilegajo z milimetrsko natančnostjo, Tambomachay z vodnimi izviri, manjša utrdba Puca Pucara in Kenko - daritveni tempelj. Cusco je znan  po raznolikih, okusnih in vznemirljivih tradicionalnih jedeh in 'novoandski' kuhinji.  Mesto je privlačno tudi zaradi tržnice in zanimivih nakupov tekstilnih izdelkov iz alpake in vikunje (najfinejša volna). 

Iz Cusca se bomo odpravili na enodnevni izlet do vedno nekoliko skrivnostnega mesta Machu Picchu. Mesta niso opustošili španski zavojevalci, ampak so ga domačini zapustili in ga je prerasla džungla.  Pred slabimi sto leti ga je s pomočjo zgodb domačinov znova odkril ameriški arheolog Hiram Bingham. Obisk sodi med najlepša doživetja na poti po Peruju in je verjetno celo najbolj zaželjen cilj v Južni Ameriki. Kombinacija izredne lokacije na vrhu gore na robu džungle,  lepote in skrivnostne zgodbe skrivnostnega mesta  pritegne bolj kot malokateri drug kraj.

Pot nadaljujemo naprej proti mestu Puno oziroma jezeru Titicaca. Med  res lepo potjo skozi indijanske vasi, prostrane pašnike in pod vrhovi šesttisočakov – Andov bomo prečkali masiv Vilcanota in dosegli najvišjo točko potovanja : prelaz La Raya (4350 m).  Ob jezeru Umajo v kraju Sillustani si  ogledamo  chulpe – pogrebne stolpe z značilno in zahtevno gradnjo. Grobove so kot mnoge druge oskrunili pohlepni španski osvajalci, legende in prav posebna energija pa so ostali.  Nadvse mističen in slikovit kraj…  Nadaljujemo  na obalo jezera Titicaca,  najvišje (3800 m)  ležečega plovnega  jezera z več kot 8300 km2. Čudovita modrina vode z mogočnimi belimi vrhovi v ozadju je med najlepšimi prizori v Peruju.  Možen popoldanski kratek obisk mesta Puno s tržnico. Naslednjega dne se s čolni  zapeljemo do Indijancev Urujev, ki  svoja domovanja, plavajoče otoke in  stavbe na njih, delajo iz trsja.   Uruji na teh otočkih gojijo perjad, tudi prašiče, lovijo ribe in zaslužijo kakšen dolar s prodajo zanimivih spominkov.  Plovbo bomo nadaljevali do otoka Taquille. In se srečali  z domačini v živopisnih oblačilih, znanih po čepicah, ki povedo, ali so poročeni ali samski, moški pletejo, ženske tkejo, to čudovito tekstilno obrt pa je zaščitil celo UNESCO.  Življenje na otoku (ki kljub nadmorski višini včasih spominja na mediteranske otoke) ima prav poseben utrip in vrednote, zgodbe domačinov, ki so kljub skromnem standardu vedno vedri in srečni, nam bodo dali misliti ves čas plovbe nazaj v Puno.

Cel dan vožnje imamo iz Puna do mesta Arequipa, imenovanega tudi belo mesto, obkroženo z vulkani med katerimi prednjači vulkan El Misti. Mesto ima zelo prijetno, klimo in na vsakem koraku je moč začutiti globok, močan španski vpliv. Zelo slikoviti so   glavni trg Plaza de Armas, katedrala, in jezuitski samostan Santa Catalina.

Iz mesta se zapeljemo do področja veličastnega kanjona Colca (na na nadmorski višini ca 3300 metrov), kjer domujejo kondorji, največje leteče ptice na svetu in z malo sreče jih bomo videli v veličini letenja nad kanjonom.

Iz Arequipe se potem peljemo do suhe puščavske pokrajine Nazce. Nazca  je znana po svojih kilometrih črt in živalskih podob, ki so zgrajene na puščavskih tleh, ki si jih natančno lahko ogledamo le, če jih preletimo z letalom, kar bomo tudi storili.

Iz Nazce se odpravimo proti severu  v obalno mesto Paracas, kjer si  en dan vzamemo za ogled otokov Ballestas kamor se odpravimo s hitrimi čolni. Otoki  so dom številnim živaslkih vsrstam. Videli bomo tjulnje, očalaste pingvine, morske leve in številne zanimive ptice, kormorane.