Dubaj

Dubaj, krona Združenih Arabskih Emiratov, poznan po veličastni moderni arhitekturi, dolgih plažah, prijaznih prebivalcih in vrhunskih hotelih. Navdušila vas bo tudi sodobna nakupovalna meka, po kateri zadnja leta slovi Dubaj.

dubaj

Dubaj

DUBAJ

Dubaj, je mesto v Združenih arabskih emiratih, kjer se arabska tradicija prepleta z modernim zahodnim svetom in že posega po futurističnih zgodbah prihajajočega časa. Tukaj lahko doživite čarobnost arabskega sveta iz tisoč in ene noči ter spoznate prihodnost kot so si jo zamislili arhitekti neverjetnih gradbenih projektov.

Mesto spada v federacijo emiratov, ki skupaj z mesti Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Ras Al Khaimah, Fujairah in Umm Al Quwain tvorijo državo Združeni arabski emirati, ali na kratko ZAE. Združeni arabski emirati so obmorska puščavska država na jugovzhodu Arabskega polotoka, ki mejijo na Perzijski in Omanski zaliv ter Saudovo Arabijo. Na severozahodu so ZAE le kakšnih 20 km po morju oddaljena od obale Katarja. Glavno mesto je Abu Dhabi, največje in najbolj turistično obiskano mesto Združeno arabskih emiratov pa je mesto Dubaj. Uradni jezik je arabski, vendar pri trgovanju vsi uporabljajo angleščino. Uradna valuta v ZAE je Dirham.

Dubaj je prava destinacija za počitnice, nakupovanje, zabavo, sončenje, kopanje, uživanje v odlični kulinariki, obisk številnih športnih dogodkov in še mnogo več. Kozmopolitansko mesto ponuja dolge bele peščene plaže, luksuzne hotele, obilo športnih aktivnosti, od golfa, ribolova, potapljanja, smučanja pa do safarija po puščavi. Vse gurmane bo navdušila odlična arabska kulinarika, ki ponuja pester izbor okusov, obenem pa je Dubaj tudi pravi nakupovalni raj in mesto, kjer je poskrbljeno za zabavo. To je mesto z odlično razvitim javnim prevoznim sistemom. Priljubljena oblika potovanja je predvsem metro, odlično pa je razvit tudi cestni prevoz in turisti se pogosto prevažajo s taksiji.

Potovanje v Dubaj vam ponuja priložnost za veliko število čarobnih prizorov in trenutkov. Pogled z višine 828,8 m, z največje stavbe na svetu, stolpnice Burj Khalifa, srečanje z morskimi psi v vodnem parku Aquaventure (del impozantnega kompleksa Atlantis, The Palm, enega najbolj priljubljenih hotelov v Dubaju), vonj svežih začimb v Dubai Spice Souk ali ekskluzivna večerja na morskem dnu (restavracija Al Mahara v hotelu Burj Al Arab, ikonični stavbi, za katero mnogi menijo, da je ena najlepših na svetu ) - in to je šele začetek tega, kar vas čaka v mestu razkošja, ekstravagance in odlične zabave. V vročem mestu, kjer nikoli niso poznali snega, lahko uživate v zimski pravljici skozi vse leto, v ogromnem pokritem smučišču Ski Dubai, ki je del nakupovalnega središča Mall of Emirates.

V Dubaju se radi pošalijo, da njihovi odlični hoteli vabijo enako kot vrhunska vina v Toskano. Za počitnice na plaži je na voljo nekaj odličnih hotelov na plaži Jumeirah, na primer fascinantni hoteli iz verige One & Only. Za tiste, ki želijo od udobja največ, je tukaj hotel s podpisom modnega čarovnika Georgea Armanija, ki zaseda 11 nadstropij stavbe Burj Khalifa.

Zaradi višjih temperatur v poletnih mesecih je najboljši čas za potovanje v Dubaj jesensko obdobje in pozimi. Za Dubaj je značilno puščavsko podnebje s poletnimi temperaturami okoli 42 stopinj in zimskimi okoli 22 stopinj celzija.

Med posebnostmi, ki jih pri obisku Dubaja dobro poznati je tudi točenje alkoholnih pijač. Te so namreč na voljo le v barih in restavracijah, ki so del hotelskega kompleksa. Uživanje alkoholnih pijač na javnih krajih je prepovedano, obenem so tudi zelo strogi zakoni in zaporna kazen za vse, ki vozijo v vinjenem stanju. V trgovinah so na voljo le brezalkoholna piva, za vstop v nočne bare pa je zahtevana starostna meja 21 let. Za potovanje po Združenih Arabskih Emiratih niso potrebna cepljenja, priporočamo pa, da se pred potovanjem ustrezno zdravstveno zavarujete v eni od komercialnih zdravstvenih zavarovalnic.