Egipt, potovanje, počitnice, last minute

Potovanje v Egipt očara vsakogar. Zagotovljeni odhodi. Ostanki velike civilizacije, reka Nil, legende faraonov, templjev in piramid. Dežela peska, sonca in koralnih grebenov. Odlične počitnice za družine, prijatelje, pare. Egipt, last minute

Egipt

Egipt

Egipt

Arabska republika Egipt je država v severovzhodni Afriki. Del egiptovskega ozemlja, Sinajskega polotoka, se nahaja v Aziji. Na zahodu meji na Libijo, na jugu na Sudan, na severu na Sredozemlje ter na vzhodu na Izrael in Gazo. Egipt je dežela na severu Afrike, kjer sonce sije praktično vse leto. Uradni jezik  je arabski, uradna valuta pa egiptovski funt. Potniki, ki enkrat obiščejo Egipt se vedno  radi vračajo. Že pri prvem obisku vas bo dežela popolnoma očarala s svojimi dolgimi peščenimi plažami in čudovitimi koralnimi grebeni. Ob  Nilu, »Reki življenja«, je  starodavna civilizacija  prisotna na vsakem koraku.

Počitnice v Egiptu

Ob obalah Rdečega morja , med cvetjem in palmami  vas pričakujejo fantastični počitniški kraji in resorti. naselja, V Egiptu traja turistična sezona skozi vse leto zato je najboljši čas za obisk odvisen od vaših želja.

Hurgada 
Hurgada  je na prvem mestu med možnostmi za počitnice v Egiptu. Še pred 30 leti je bilo na tem področju manjše ribiško naselje, nato pa se je  pričelo z gradnjo hotelskih kompleksov. Obala Rdečega morja, s peščenimi plažami, koralnimi grebeni, odličnimi turističnimi kompleksi je na voljo tudi najbolj izbirčnim gostom. Ti imajo možnost velikega izbora:  mini križarjenj do otočkov in sipin, surfanja, potapljanja, igranja golfa na umetno ustvarjenih travnatih gričih ali samo poležavanja ob hotelskih plažah in sodobnih bazenih. Seveda je temu primerna tudi kulinarična ponudba v hotelih, kjer lahko izbirate med polpenzioni in All inclusive storitvami.  V hotelskih naseljih najde vsak obiskovalec nekaj zase. Počitnice v Hurgadi so primerne tudi za družine z otroci. Plaže so peščene in se polagoma spuščajo v morje. V vseh hotelih vam nudijo različne izlete z ladjico, poldnevne izlete v puščavo s terenskimi vozili, celodnevni obisk Luksorja, templja Karnak, Doline kraljev in obisk palače kraljice Hačepsut.

Sharm el Sheikh 

Sharm el Sheikh je najbolj obiskana destinacija na Sinajskem polotoku. Nahaja se na južnem delu Sinaja. Sharm El Sheikh imenujejo tudi City of Peace ( Mesto miru ) zaradi številnih mednarodnih sestankov, ki so se odvijali tukaj. Sodobni hoteli, dolge peščene plaže, razgibano večerno življenje na promenadah in seveda kopanje v kristalno čistem morju, so samo nekatere od stvari, ki privabljajo turiste iz celega sveta.  Temu je potrebo dodati še odlično ponudbo različne prehrane, veliko bogatega rastlinja ob obalah in pisane jate rib, ki jih lahko občudujete pri potapljanju. Tudi od tu vam domačini ponujajo številne izlete in mini križarjenja. Zanimiv je obisk Sinajske gore s samostanom Sv. Katarine.

Potovanje v Egipt

Egipt je dežela piramid in faraonov, grobnic, polnih čudovitega bogastva, in močnih ljudi, ki so vladali deželi kot bogovi. Stari Egipt je veljal za eno najnaprednejših civilizacij, ki je v obdobju 3000 let ustvarila bogato kulturo, ki velja za biser svetovnih znamenitosti. Glavna značilnost te države je velik kontrast med dolino in delto Nila ter okoliškimi puščavskimi območji. Dolina Nila se razteza od juga proti severu, kot zeleni trak skozi puščavo in je največja oaza na svetu. Potovanje po Egiptu s spoznavanjem je zares  čudovita popotniška izkušnja. Znamenitosti, ki si jih velja ogledati je ogromno.
V nadaljevanju bomo navedli nekaj ključnih.

Kairo (arabsko Al-Qāhira) je glavno mesto Egipta, največje mesto v arabskem svetu in največje mesto v Afriki z okoli 20 milijoni prebivalcev. Nahaja se v delti Nila. Kairo pogosto imenujejo mesto spomenikov zaradi velikega števila muzejev in znamenitosti. Med muzeji zaseda prvo mesto Kairski muzej, z edinstveno zbirko Tutankamonove grobnice. Ena od glavnih značilnosti egiptovske metropole so prometni zastoji, prenatrpanost, glasen hrup in smog, a to še vedno ne zmanjša čar tega starodavnega mesta. Tišje obdobje dneva je večer, ko sonce zaide in se večina prebivalstva pripravlja na molitve. Pravo doživetje je obisk kairske glavne tržnice.

Giza se na zahodnem bregu Nila, le 20 kilometrov od Kaira. Je svetovno znana turistična atrakcija z najbolj znanimi piramidami ter Veliko Sfingo. Keopsova piramida je najstarejše od sedmih čudes antičnega sveta in zadnje, ki večinoma še vedno obstaja.

Bela puščava - nekaj ​​ur vožnje od Kaira so erozija in puščavska neurja stoletja oblikovala eno nenavadno pokrajino – Belo puščavo (Sahara el Beyda), napolnjeno s kalcijevimi formacijami, ki so videti kot velike abstraktne naravne skulpture. Večina teh formacij ima svoja imena, najbolj znane pa so 'Goba', 'Ice Cream', 'Monolit' in 'Piščanec'. Puščava je priljubljena med turisti, ki se pogosto odločijo prenočiti pri lokalnih beduinih in uživati ​​v edinstvenem prizoru, ko sončni zahod spremeni barvo in videz skulptur, najsrečnejši pa lahko skulpture doživijo ob polni luni, ko se obarvajo s pravljično svetlobo.

Luxor je mesto ob Nilu, v katerem lahko danes doživite nekaj kolonialnega  pridiha. Tukaj redno pristajajo rečne ladje na turističnih križarjenjih po Nilu. Mesto je bilo nekoč znano kot Tebe.  Luxor  je razcvet  doživel v drugem tisočletju pred našim štetjem. Takrat so v Luksorju začeli graditi tempelj v Karnaku, posvečen bogu Amonu, velikanske kipe, sfinge, obeliske in druge veličastne spomenike. V bližini Luxorja  lahko obiščete znamenito Dolino kraljev.  To je pomembno arheološko najdišče velikega števila faraonskih grobnic, ki so jih stari Egipčani  gradili po obdobju gradnje piramid.  V neposredni bližini lahko občudujete tudi čudovito palačo kraljice Hačepsut.

Asuan, mesto na jugu Egipta se nahaja na vzhodnem bregu Nila. Staro ime tega mesta je Siena, kar pomeni trgovina. Asuan je bil pomembno afriško trgovsko središče, znano po rdečem granitu, iz katerega so bile narejene številne veličastne zgradbe. V 20. stoletju so pri mestu Asuan naredili ogromen jez in zajezili reko Nil. Za južnim delom jezu je nastalo ogromno Naserjevo jezero, ki se razteza vse do Sudana.  Priporočamo čudovit izlet v Abu Simbel z obiskom znamenitega templja faraona Ramzesa II. V Abu Simblu so prvotni tempelj, ki je ležal ob Nilu, zaradi gradnje jezu in posledično dviga gladine reke prestavili  v višje predele nad Nilom.  To je bil eden od največji arheoloških podvigov 20.stoletja.

Zelo atraktivno in  popularno je križarjenje po Nilu.  Ladje za križarjenja po Nilu so sodobne, s klimatiziranimi kabinami, odlično ponudbo prehrane in profesionalnim osebjem.  Ladje večinoma plujejo od Luxorja do Asuana in ker je starodavna  civilizacija cvetela predvsem ob Nilu, se boste lahko dodobra seznanili z njenimi dosežki in si v živo ogledali nekaj najbolj reprezentativnih in lepo ohranjenih spomenikov iz tega davnega bleščečega obdobja.  Iz Asuana ali Luxorja se lahko odpravite do vaše počitniške destinacije, kjer preživite še nekaj lenobnih dni, ko se lahko pod vtisom potovanja skozi zgodovino  naužijete še naravnih lepot Rdečega morja.

 

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!