Indija

Indija vas pričakuje v vsej svoji raznolikosti, pokrajin ljudstev, religij...Rezervirajte in odpotujte.

indija

Indija

INDIJA

Indija je dežela, ki jo je nemogoče na kratko opisati. Preprosto jo je potrebno doživeti v vsej njeni raznolikosti pokrajin, ljudstev in njihovih jezikov.  Tu so se rodile mogočne religije Hinduizma, Budizma, Džainizma, Sikhizma in še danes predstavljajo temelj indijske duhovnosti.


INDIJA POTOVANJE

Indija je  ogromna dežela. Na njenem severu kraljujejo himalajske gore, na njenem jugu pa se znajdete v eksotični pokrajini dežele Kerale, ki je čisto nek drug svet. Preprosto jo je nemogoče spoznati v tednu ali dveh. V takem časovnem okvirju  lahko spoznate le manjše dele  te čudovite dežele. Praviloma so potovanja organizirana tako, da so ena bolj osredotočena na severni del in druga bolj na južni del te prostrane podceline.


Potovanje po severni Indiji

Severna Indija je zelo gosto poseljena in z izjemno zanimivo arhitekturo in zelo raznoliko pokrajino od puščave v Rajastanu do mogočnih gora Himalaje.

 Rajastan je največja indijska zvezna država in je po površini sedemnajstkrat večja, po prebivalcih pa triindvajsetkrat številčnejša od Slovenije. Obisk te države z njenimi številnimi kulturno-zgodovinskimi zanimivostmi ter izjemno pokrajino na vsakega obiskovalca zapusti izjemne vtise.

Taj Mahal v mestu Agra je zagotovo eden največjih spomenikov, posvečenih ljubezni in eno od čudes modernega sveta. Najlepše doživetje je, če si ga  ogledate ob sončnem vzhodu.

Jaipur, mesto, ki  je bilo  zgrajeno v  17. stoletju po vseh načelih moderne urbanizacije. Skrivnost njegove lepote je v matematiki in barvah….

Udajpur, slikovito mesto ob jezeru  z znamenito  mestno palačo, ki je sploh ena najmogočnejših v Rajastanu

Bikaner  je bil nekoč velika trgovska vojaška postojanka med Afriko, Zahodno Azijo in Daljnim Vzhodom. Poleg številnih umetnostnih spomenikov je danes to mesto znano tudi po tem da vzgaja najboljše kamele za jahanje na svetu.

Jaisalmer, pravljično mesto v puščavi Thar, ki ga je pred 800 leti ustanovil Rajah Jaisal. Jaisalmer je bil zaradi svoje strateške lokacije in kameljih trgovskih poti, pomembno starodavno trgovsko središče in so ga imenovali tudi »zlato mesto«.

Obisk Rajastana lahko povežemo že z ogledi nekaterih drugih znamenitosti na severu Indije. Najbolj znano mesto je Varanasi,  staro že več kot 2000 let in leži ob sveti reki Ganges in velja  pravo sveto mesto hindujcev. Posebno 'poglavje' je obisk Bengalije z glavnim mesto Kalkuto, ki ima izjemno močno energijo. Potem je tu Kajuraho, mesto s stoletno tradicijo, ki ga krasi množica templjev  v katerih častijo različne hindujske bogove. Najbolj znan je tempelj Kanadariya Manadev s svojimi  erotičnimi  skulpturami.


Potovanje po južni Indiji

Južna Indija ima pokrajino z bolj eksotičnim pridihom, tu je obilo zelenja ter bujnega rastja Tu je nešteto  slikovitih prizorov živo zelenih riževih polj obdanih s palmovimi drevesi. Tu rastejo čaji,  začimbe, kokosova drevesa . Tropski gozdovi dajejo zavetje številnim divjim živalim, opicam, tigrom, slonom. Mesta so zelo živahna in svoj izgled jim dajejo starodavni hindujski templji. Južna Indija je  pravi raj za vegetarijance.  Jedi kot so Poori, Parota, Idli, Masala dosa ali preprosto - riž s prilogami postrežen na bananinih listih so zares resnični kulinarični užitki, ki si jih lahko privoščite po (za nas) zares nizkih cenah.

Kanchipuram – Starodavno mesto z več kot 1000 templji

Pondicherry – mesto na vzhodni obali, ki je bilo nekdaj francoska kolonija. Tu je živel in deloval eden najbolj priznanih indijskih mislecev Sri Aurobindo (filozof, duhovni učitelj, jogi, pesnik).  Nekaj njegovih knjig je prevedenih v slovenščino.

Madurai velja za zelo pomembno hindujsko romarsko središče. Dušo mesta predstavlja tempelj Sri Meenakshi. Večerni sprehod po bližnjih živahnih ulicah z lepo okrašenimi in osvetljenimi trgovinami ter silnim, pisanim vrvežem v katerem izstopajo ženske odete v živobarvne sarije za popotnika predstavljajo eno najbolj vznemirljivih doživetij, ki si jih je sploh možno predstavljati.

Thekkady je mesto, ki leži v hribovitem predelu na meji med deželama Tamil Nadu in Keralo in je obdano s tropskim gozdom. Blizu je narodni park Periyar. Od tu se lahko potem z avtobusom spustite v Keralo v mesto Kottayam in se potem z ladjico  zapeljete po priobalnih jezerih in kanalih. Pokrajina z bujnim rastjem, gosto posejanimi palminimi drevesi ter mimobežno opazovanje vsakdanjega življenja vaščanov enostavno jemlje dih. Popotnik se tu zares znajde v nekem drugem svetu…

Počitnice v Indiji si lahko privoščite na eni od čudovitih plaž v Goi ali v Kerali. Goa je najbolj znano turistično področje v Indiji. Plaže v severnem delu Goe slovijo bolj po nočnih zabavah  na južnem delu pa je bolj mirno in tam je tudi večina boljših in bolj luksuznih hotelov. V Kerali je najbolj znana plaža Kovalam. Od tam ni daleč do skrajnega juga Indije do slikovitega rta cape Comorin, kjer na majhnem otočku stoji spominsko obeležje znanega indijskega duhovnega učitelja Swamija Vivekanande.