Tajska

Tajska nudi obiskovalcem edinstveno doživetje. Nasmejani domačini, čudovite peščene plaže, gorati predeli z deževnimi gozdovi, tropsko rastje, slikovita budistična svetišča in živahne ulice Bangkoka, odlična hrana in razgibano nočno življenje.

tajska

Tajska

TAJSKA

Tajska je  dežela, kjer se skladno prepletajo lepe peščene plaže, mirni budistični templji, bujna narava džungle in vznemirljivi vonji začinjene ulične hrane. Njen zlati nasmeh daje potovanju zares  poseben čar in  toplino.


TAJSKA POTOVANJE

Zanimivosti vrednih ogledov je na  Tajskem na pretek. Naj jih naštejemo samo nekaj, ki spadajo v 'obvezen repertoar'.

Bangkok je prav gotovo eno najbolj vznemirljivih in živahnih mest na svetu. To je mesto kontrastov.  V starem delu mesta, ki  se imenuje Rattankosin je množica templjev, muzejev, parkov in palač. Skozenj teče reka Chao Praya oz. Kraljevska reka, ki mu s svojimi kanali daje poseben pečat in se ga je oprijel naziv 'azijske Benetke'.  Pravo nasprotje temu pa je moderen, poslovno - trgovski del, kjer na obiskovalca največji vtis naredijo sodobna arhitektura, široki bulvarji  ter neverjetna ponudba trgovin in nočnega življenja…

Kanchanaburi, kjer stoji znameniti most na reki Kwai (po njem je bil posnet tudi zelo znan istoimenski film), ki so ga med drugo svetovno vojno gradili ujetniki v sklopu tako imenovane železnice smrti, ki naj bi jo Japonci speljali vse do Burme.

Zgodovinski park Sukhothai, ki je bil prva prestolnica siamskega kraljestva. Z vlakcem se lahko zapeljete po zgodovinskem parku z množico ohranjenih spomenikov, ki so sedaj pod zaščito Unesca.

Lampang, ki  je tudi edino mesto na Tajskem, kjer je vožnja s kočijami in konji še vedno nekaj povsem običajnega.

Chiang Mai, »vrtnica severa«, kot jo imenujejo Tajci, ki za mnoge velja za najlepše mesto na Tajskem. Poseben čar ima stari del mesta, s tipičnimi lesenimi zgradbami, vrtovi in templji, kjer ni pretiranega vrveža in hitenja, domačini pa so znani po tem, da se jim največkrat ne mudi prav posebno…

Zlati trikotnik, območje tromeje med Tajsko, Burmo in Laosom, ki je nekoč slovelo po proizvodnji opija. S čolnom se  po reki Mekong lahko peljete v samo osrčje te pokrajine, kjer obiščete vas plemena Hmong z ženskami z značilnimi visokim vratovi, ki se ukvarjajo z vezenjem. Tam je muzej opija.


TAJSKA POČITNICE

Tajska ima zares veliko privlačnih krajev, kjer lahko preživite prijetne počitnice. Ponudna nastanitev je zelo velika od najbolj luksuznih hotelov pa do najema preproste sobice. Priljubljeni počitniški kraji s privlačnimi plažami so na otokih Phuket, Koh Samui, Ko Phi Phi, Ko Chang


Nekaj koristnih informacij za potovanje:

Časovni pas: + 6  ur  

Elektrika:  Vtičnice oz napetost so enaki kot pri nas.

Hrana in pijača: Hrana je na Tajskem dobra in ponudbe je povsod zadosti, tako na cesti kot v restavracijah oz. hotelih. S tajsko hrano se boste lahko seznanjali sproti med potjo in predvsem, ko boste obiskali kakšne nočne tržnice, kjer prodajajo vse, tudi raznovrstno hrano.  Zelo okusno je sadje npr mango ali papaya, ki je pripravljeno za takojšnje zaužitje. Na splošno je znano, da ulična hrana na Tajskem ni rizična v smislu morebitnih prebavnih motenj.  Vodo in druge pijače lahko po zmernih cenah kupite v trgovinah, ki jih je povsod zadosti in so tudi vseskozi odprte.

Valuta:  tajska valuta je Baht - THB. Ne morete jih kupiti v Sloveniji, dobili pa jih boste v menjalnicah ter bankah in hotelih. Menjajo tako evre kot dolarje. Najugodnejša je menjava v menjalnicah v mestih.  Najslabši tečaj je na letališču ob prihodu, čeprav se 'reklamirajo' kot najugodnejši. Večino kreditnih kartic (Mastercard, American, Visa) sprejemajo v hotelih, večjih trgovinah in restavracijah.

Viza: ni potrebna, rabite pa veljavni slovenski potni list. Potni list mora biti ob vstopu v Tajsko še najmanj 6 mesecev. Ob prihodu boste morali izpolniti določene formularje, ki jih bodo nato pregledali.  Ko vam bodo vrnili žigosan potni list bodo zraven še neka potrdila, ki jih morate hraniti, ker jih boste morali pokazati, ko se boste vračali.