Vietnam

Vietnam je očarljiva in raznolika destinacija jugovzhodne Azije. Ponuja krasne gorske neokrnjene treking terene, cesarska mesta z bogato zgodovino, izjemno privlačen zaliv Halong in še mnogo več.

vietnam

Vietnam

VIETNAM

Vietnam pritegne s svojimi naravnimi lepotami, vrhunsko kulinariko, cesarskimi mesti z bogato zgodovino ter s hitro rastočimi velemesti,  kjer se mladi z izjemno energijo podajajo v boljšo prihodnost.


VIETNAM POTOVANJE

Vietnam je obmorska država, ki  leži na vzhodu Indokine in ima zelo dolgo obalo, ki se razprostira od severa proti jugu. Potovanje po Vietnamu je najbolje načrtovati tako, da se prične na severu, v glavnem mestu Hanoi-u in se potem nadaljuje proti jugu, kjer se zaključi z ogledom delte reke Mekong.
Na skrajnem severu Vietnama se nahaja provinca Lao Cai s svojo tipično hribovito pokrajino. Zanimiv je kraj Sapa in bližnja vas Cat Cat, ki je dom gorskega plemena H'Mong. V bližnji vasi vasi Ta Van živijo ljudje, ki pripadajo precej majhni manjšini (okoli 38.000 ljudi)  in se imenujejo Dzay-i. Živijo v pretežno goratem severozahodu Vietnama. Sčasoma so se nekateri njihovi stari običaji izgubili, ampak veliko žensk še vedno nosi tradicionalne majice vijolične, modre in zelene barve. Njihove hiše so zgrajene iz lesa in bambusa z glinenimi tlemi.

Hanoi je glavno mesto Vietnama in slovi po izjemni legi okrog manjših jezerc s skrivnostnimi pagodami. Obvezen je obisk monumentalnega mavzoleja vietnamskega voditelja Ho Chi Minha. Ogledu sledi sprehod skozi park s hiško, ki jo je Ho Chi Minh izbral za svoj dom namesto mogočne kolonialne palače francoskega guvernerja. Sledi še ogled etnološkega muzeja, kjer so prikazani običaji različnih manjšin v Vietnamu, številne relikvije, orodja in celo kopije njihovih domov v naravni velikosti.

Zaliv Halong (Halong Bay) je naravni čudež, kjer se več kot 3000 otočkov dviga iz turkiznega morja in ustvarja edinstveno čudovito pokrajino.

Cesarsko mesto Hue imenujejo tudi mesto festivalov.  Ogledati si velja  Citadelo, mogočno cesarsko palačo, zgrajeno v 19. stoletju za vladarje dinastije Nguyen in se potem odpeljati na  obrobje mesta, kjer stoji impozantna grobnica kralja Khai Dinha. Posebno doživetje je vožnja tradicionalnim zmajevim čolnom po reki Perfume z ogledom pagode Thien Mu. Tu stoji  7 nadstropni osemkotni stolp, simbol mesta Hue-ja.

Mesto Hoi An je bilo nekoč zelo pomembno pristanišče.  Zelo privlačen je sprehod skozi slikovite ulice starega mestnega jedra z različnimi trgovinami in starinarnicami z obiskom pagode Chua Ong in 200 let stare hiše prednikov Tam Ky. Vsekakor vredna  ogleda sta še japonski pokriti most in vedno živahna tržnica.

Ho Chi Minh (nekoč Saigon) je zelo živahno mesto, ki živi na visokih obratih, kjer se popotnik enostavno prepusti vsakdanjemu toku, da ga nosi sem ter tja. Velja si ogledati zanimivosti kot so palača zedinjenja, stara pošta in katedrala Notre Dame. Posebno doživetje je izlet  do podzemnega labirinta tunelov Cu Chi, skrivališča vietkongovcev iz časa vojne z ZDA, dolgega skoraj 250 km. En dan pa je obvezno treba preživeti  na delti reke Mekong za spoznavanje utripa življenja lokalnega prebivalstva ob reki in kanalih. Ta reka je dolga  4500 km. Njen izvir ima na tibetanski planoti in njen tok se potem zaključi v mogočni delti in se izlije  v Južnokitajsko morje.