Bali, potovanje

Bali, potovanje na čaroben otok, ki navdušuje z lepimi peščenimi plažami, kristalno čistim morjem, terasami riža, vulkanskimi gorami in tropskim rastlinjem. Vonj oceana in neskončno lepa zelena barva, ki je ne moreš poustvariti s fotoaparatom.

bali

Bali

Bali

Bali velja za enega najlepših otokov v vsem indonezijskem arhipelagu. Čudovita pokrajina, ki ji pogosto deževje vdahne neskončno lepo zeleno barvo, vonj oceana in  lepe peščene plaže prevzamejo tudi najbolj zahtevne popotnike. Njegova posebnost pa je nedvomno tudi v bogatem kulturnem izročilu, saj ta otok slovi po svoji bogati plesni, glasbeni in likovni ustvarjalnosti. Poseben mik pa otoku dajejo tudi številni hindujski templji. Prebivalstvo tega otoka je namreč pretežno hindujske veroizpovedi.


Hoteli in plaže

Na Baliju je izjemno pestra ponudba nastanitvenih objektov vseh kategorij. Večina objektov je v bližini plaže. Na nekaterih plažah kot je na primer plaža Seminyak je veliko možnosti za zabavo, kakšna druga pa je bolj 'umirjena' in primerna za družine kot recimo, plaža Nusa Dua.


Bali - izleti po otoku

Poleg samega uživanja na plaži vam priporočamo, da  greste tudi na izlete po otoku, ki ponujajo izjemne zanimivosti. Tu je nekaj predlogov.

Poldnevni izlet na ogled templja Pura Taman Ayun, ki je obdan z vodnimi jarki in je bil zgrajen v 17. stoletju v času kraljevine Mengwi. Potem nadaljujete do slikovitega templja Tanah Lot, zgrajenega na vrhu skalne pečine nad Indijskim oceanom. Tu je najlepše v večernem času, ko zahaja sonce.

Celodnevni izlet v Ubud in Kintanami.
V idiličnem kraju Ubud si ogledate tradicionalne plese, ki ponazarjajo zgodbe iz starodavne indijske pesnitve Ramajane.  V bližnji vasi se seznanite z izdelavo čudovitih lesenih skulptur. Sledi  pot na sever do vasi Kintanami, od koder se odpira lep razgled na jezero Batur in (občasno) še vedno aktivni vulkan Batur (1730 m). Ob vrnitvi še postanek ob toplih vrelcih, ki naj bi imeli magično moč.

Izlet po vzhodnem delu otoka
Vzhodni del otoka zaznamuje sveta gora domačinov, najvišji vulkan Agung (3142 m). Na pobočju gore se nahaja najsvetejši hindujski kraj na Baliju, tempelj Besikah, ki ga imenujejo tudi Materin tempelj. Obiskovalci tega templja morajo zadostiti določenim formalnostim, tako da morajo nositi sarong – tradicionalno oblačilo. V bližnjem kraju Bukit Jambul se odpirajo prelepi razgledi na dolino, posejano z riževimi terasami. Sledi obisk slikovite vasi, ki slovi po svoji tipični arhitekturi in svojstvenem organizaciji družbenega življenja, ki se ni spremenila že nekaj stoletij. Za konec pa še postanek v nekdanji prestolnici Balija - Klungkung in ogled 'sodne palače'.

Nekaj koristnih informacij za potovanje:
Vreme:  Na Baliju je celo leto toplo in v bistvu imajo samo dve sezoni – deževno in suho. Suho je večinoma med aprilom in septembrom, več dežja pa med oktobrom in marcem, kar pa ne pomeni, da v tem času ves čas dežuje. Julij in avgust sta vrhunec sušne sezona in v tem času vlada na Baliju visoka turistična sezona. Najlepši meseci za obisk Balija so april, maj in september.

Denar: Nacionalna valuta je Indonezijska Rupija - IDR. 1 EUR. Denar je možno menjati v menjalnicah in bankah. Evre menjajo povsod. Gotovino v IDR lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v mestih. Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami tudi ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj!

Električna napetost: 220 V, uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

Vizum za obisk Indonezije boste pridobili na letališču ob vstopu v državo. Strošek vizuma je približno 20 EUR. Vaš potni list mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev od datuma izstopa iz države.

Cepljenja: Obveznih cepljenj ni. Na nekaterih območjih v določenem času obstaja možnost okužbe z malarijo. Vse dodatne informacije s tem lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo, Zaloška 29, Ljubljana.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!