Šrilanka, potovanje

Šrilanka, potovanje na eksotični otok, ki ga pooseblja čudovita narava z neskončnimi plažami in slovi po svojem čaju, začimbah in dragih kamnih. Zagotovljeno.

srilanka

Šrilanka

Šrilanka

Sri Lanka je  eksotični otok, ki ga pooseblja  čudovita narava z neskončnimi plažami in slovi po svojem čaju, začimbah in dragih kamnih. O njegovi več kot 2000 let stari  zgodovini, prežeti z budizmom, pričajo številne stavbe in spomeniki, ki so uvrščeni v Unescovo dediščino.


Šrilanka - potovanje

Ker je Šrilanka je relativno majhen otok  je tu v  kratkem času možno veliko videti in doživeti. Zanimivosti vrednih ogleda je precej:

Colombo, šrilanška prestolnica z  živahnim, trgovskim in rezidenčnim predelom mesta, elitno 'Cimetovo četrtjo', mestno utrdbo (nekdanji angleški administrativni center), bazarjem Pettah s hindujskim templjem, ki ga krasi izjemna rezbarija v kamnu,  nizozemsko cerkvijo Wolfendhal….

Anuradhapura, eno izmed najsvetejših starodavnih mest na Šrilanki, ki je pod zaščito UNESCA. Izjemnost tega kraja so pagode, zgrajene v polkrožni obliki iz opeke, sušene na soncu. Med njimi pa izstopata Ruvanveliseya, zgrajena pred 2200 leti, s premerom veličastnih 90 m ter Thuparama, kjer naj bi bila shranjena Budova ključnica.

Sigiriya, skalni monolit, ki se dviga 200 m nad bujno tropsko vegetacijo. V 5. stoletju so na vrhu zgradili veličastno trdnjavo s palačo, vrtovi in bazeni, vendar so danes ohranjeni le temelji te veličastne zgradbe.

Dambulla, katere glavna znamenitost so budistični templji, vklesanimi v skale z več kot tisoč let starimi freskami. Iz terase pred templji je izjemen pogled na okolico. Pogled sega vse do Sigiriye in njene znamenite Levje skale.

Polonnaruwa je nekdanje glavno mesto Šrilanke. Znamenitosti so tu dobro ohranjene in daljši sprehod  pričara zlate čase šrilanške civilizacije. Ogledi se začnejo pri Parakramabahujevi palači in lotusovem bazenu in potem nadaljujejo do Gal Vihare, ki slovi po monumentalnih granitnih podobah Bude.

Kandy za mnoge velja kot najlepše mesto Šrilanke. Najbolj znan je tempelj z zlato streho, kjer hranijo najsvetejšo šrilanško relikvijo – Budin zob. V bližini mesta so  v kraju Peradeniya čudoviti kraljevi botanični vrtovi, pravi raj za ljubitelje različnega tropskega rastlinstva. V botaničnem vrtu  je na ogled  preko 5000 primerkov rastlin in dreves.

Nuwara Eliya je kraj na 1800 m nadmorske višine zato je tu prijetno in sveže in zato ni čudno, da si je ta kraj za svoj oddih izbrala angleška gospoda v času kolonialne nadoblasti. Tu je na vsakem koraku moč zaznati angleško podeželski vpliv, predvsem v arhitekturi hiš in urejenosti okolice.

Yala je  priljubljen  nacionalni park, znan po svojih ‘prebivalcih’ - slonih, leopardih, krokodilih, divjih bizonih, mungih, 130 vrstah ptičev in mnogih drugih živalih.

Šrilanka ima čudovite plaže kjer lahko preživite prijetne počitnice ali si oddahnete po krožnem potovanju po otoku. Najbolj znani počitniški kraji z možico nastanitvenih objektov vseh kategorij so Beruwella, Bentota  in Hikkaduwa.

Toplo vam priporočamo, da se po potovanju po Šrilanki odpravite še na Maldive, ki so zares sanjska destinacija za počitnice. Skupno jih sestavlja skoraj 1200 otočkov na 26 koralnih atolih. Iz Colomba do Maldivov so dobre letalske povezave.  

 

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!