Kitajska

Kitajska je tretja največja država na svetu in zato izredno raznolika in pestra. Je dežela ene izmed najstarejših civilizacij, ima zelo bogato kulturno dediščino in prekrasno naravo. Slovi pa tudi po Kitajskem zidu, atrakcijo vidno celo iz vesolja.

ktiajska

Kitajska

KITAJSKA

Kitajska je dežela, ki dandanes obiskovalca najprej presune s svojim sodobnim vsakdanjim vrvežem in modernim videzom bleščečih stavb. To pa je samo eden od mnogih obrazov te širne države z eno najstarejših civilizacij na svetu. Po vsej Kitajski boste srečali tudi lepo ohranjena stara mestna jedra z bogato dediščino palač in templjev ter osupljivo, spreminjajočo se pokrajino z visokimi gorami, vročo puščavo, najdaljšimi rekami, deževnimi gozdovi, katerih prizore lahko občudujemo v  upodobitvah tradicionalnega krajinskega slikarstva.


KITAJSKA – POTOVANJE

Znamenitosti in krajev vrednih ogleda je nešteto in v nadaljevanju navajamo tiste glavne katerih ogled je prav gotovo obvezen.

Peking, glavno mesto, kjer si ogledate osrednji trg Tiananmen, ki je urejen po Maovih zamislih. Na tem trgu se je v prejšnjem stoletju zvrstilo veliko zborovanj, parad in tudi demonstracij. Trg obkrožajo različne stavbe oz. spomeniki, kot so: Maov mavzolej, muzej kitajske revolucije, spomenik narodnih herojev, Velika dvorana ljudstva (parlament). Skozi Vrata nebeškega miru  vstopite v  Prepovedano mesto – palačo, domovanje cesarjev dinastij Ming in Qing, ki je bilo več kot 500 let navadnim državljanom nedostopno. V tej palači ogromnih razsežnosti so cesarji živeli svoje odmaknjeno življenje, upravljanje države pa zaupali oz. prepustili evnuhom.  Ogledati si velja Nebeški tempelj, kjer so cesarji opravljali svoje najsvetejše obrede. Nahaja se v velikem parku, sestavlja ga več stavb v katerih so se vršili posamezni obredi. Vsekakor je vredna ogleda tudi Poletna palača cesarjev dinastije Qing s svojimi slikovitimi stavbami, med katerimi so zelo zanimive zgradbe z gledališčem in marmorno ladjo, ki so jih zgradili v času vladavine zloglasne cesarice Cixi konec 19. stoletja.

Kitajski zid, eno izmed sedmerih svetovnih čudes. Ostanke tega zidu si lahko ogledate med obiskom Pekinga in do tja je ca 70 km.

Šanghaj je središče gospodarskega in poslovnega življenja južne Kitajske. Skozi mesto teče reka Huangpu in ga deli na dva dela – Pudong in Puxi. Ogledate si predel Bund, v katerem  boste lahko prepoznali evropsko arhitekturo. Ta predel so sezidali evropski poslovneži, trgovci v začetku 20. stoletja, ko je bil Šanghai najpomembnejše gospodarsko stičišče med vzhodom in zahodom. Zelo zanimiva sta Francoska četrt in  staro mestno jedro s slikovito tržnico Yuyuan ter istoimenskimi vrtovi, kjer lahko obiščete eno od tradicionalnih čajnic.

Souzhou je živahno mesto na vodi, ki mu pravijo tudi kitajske Benetke in je staro več kot 2500 let. Nahaja se v delti reke Yangzi in je bilo že 13. stoletju znano po izdelovanju dragocene svile. Ta tradicija se je ohranila do danes. O tem se lahko prepričate, ko obiščete  eno od predelovalnic svile. V mestu najdemo številne pagode, templje, preko  kanalov je zgrajenih več kot 350 mostov. Največji čar pa temu mestu dajejo čudoviti vrtovi, ki so pravi biseri klasične arhitekture in so vpisani v kulturno dediščino UNESCA. Med vrtovi najbolj izstopa Vrt preprostega uradnika.

Mesto Guilin je središče istoimenske pokrajine, ki slovi kot ena najlepših v vsej širni deželi. Poetično, kraško pokrajino krasijo strmi hribi, ki so obdani z riževimi polji. Od tu se podate na križarjenje z ladjo po reki Li, kjer boste lahko uživali v najbolj poetičnih prizorih slikovite krajine, s hribi, katerih odsevi se rišejo na gladini reke, in obrežjem poraslim z zelenim bambusom. Opazovali boste lahko ribiče med lovom ali pa počivaje na njihovih čolnih, kormorane, race, vodne bivole... Ta pokrajina je vedno navdihovala tradcionalno kitajsko slikarstvo in je upodobljena v nešteto delih.

Xian je glavno mesto province Shaanxi, v preteklosti  je bilo to mesto ena od cesarskih prestolnic. V času vladavine dinastije Ming se je imenovalo Chang’an, kar pomeni Večni mir. Zanimivosti mesta so: Pagoda divje gosi, Stolp bobnov, Stolp zvonov, muslimanska četrt z Veliko mošejo, mestno obzidje, ki je eno od zelo redko ohranjenih v vsej Kitajski. Kosilo. Nedaleč od mesta je kraj  Litong, kraj kjer se nahaja grobnica cesarja Quinshi Huangdia, ki velja za eno največjih arheoloških odkritij v 20.stoletju. Ob izkopavanju so odkrili več kot 7000 glinastih kipov – vojščakov, razporejenih v bojnih formacijah s konji in vozovi.

Nekaj posebnjega je potovanje po provinci Yunnan na jugozahodu Kitajske, katere ime bi dobesedno prevedli »južno od oblakov«. To je eden najbolj priljubljenih popotniških ciljev za tiste, ki želijo na Kitajskem videti  kaj drugačnega od npr. Kitajskega zidu ali  'glinene vojske' v Xi'anu. Yunnan se razteza na skoraj štiristo tisoč kvadratnih kilometrih in ima slabih 46 milijonov prebivalcev. Na zahodu meji na Myanmar (Burmo), na jugu na Vietnam in Laos, na severu pa si gorate predele deli s Tibetom in provinco Sečuan.  Je tudi provinca z največ manjšinami (25) na Kitajskem, ki v tej provinci predstavljajo skoraj 40 odstotkov vsega prebivalstva . Velja ogledati glavno mesto province Kunming, ki leži na 1850 m nadmorske višine in zaradi mile klime skozi vse leto ga imenujejo tudi mesto pomladi. Zelo slikoviti mesti z izjemno lepo ohranjenima mestnima jedroma sta mesti Dali in Lijiang.