Maldivi, potovanje, počitnice

Maldivi so rajsko otočje v Indijskem oceanu, ki ponujajo nepozabne sanjsko potovanje. Otoki so raj za ljubitelje podvodnega sveta, tako za potapljače kot tudi za kopalce z maskami in plavutkami.

Maldivi

Maldivi

Maldivi

Maldivi so res sanjska destinacija za najlepše potovanje. Razprostirajo se na 26 koralnih atolih, ki jih skupno sestavlja malo manj kot 1200 čudovitih otočkov. Beneški trgovec in raziskovalec Marco Polo jih je opisal kar kot »bisere Indijskega oceana«. Maldivi so  pravi tropski raj s krasno naravo, bleščečimi snežno belimi peščenimi plažami, bistrimi in toplimi azurnimi lagunami, mavričnim podvodnim svetom in nepozabnimi sončnimi zahodi. Zaradi vseh teh danosti so izredno priljubljeni za poroke na plaži, še bolj pa za romantična poročna potovanja.

Posamezni otoki nudijo raznoliko ponudbo za obiskovalce – bungalove na plaži, v katerih vas zjutraj zbudi prijeten šum valov ali pa sanjske bungalove na vodi, od koder lahko opazujete »lasten« podvodni svet. Na Maldivih res lahko preživite najbolj sproščujoče počitnice na plaži brez vsakdanjih skrbi, obiščete wellness, kot gurmani uživate v kulinarični ponudbi ali pa raziščete bogat podvodni svet.

V glavnem mestu, na istoimenskem otoku Male, pridejo na svoj račun navdušenci nad kulturo, saj si lahko recimo ogledate muzej zgodovine Maldivov iz kolonialnih časov. Maldivi so bili v zgodovini del trgovske poti po Indijskem oceanu, kar je na atolskem otočju ustvarilo živahno in pisano kulturo z vplivi kitajske, arabske, indijske, afriške, šrilanške in še kakšne tradicije. Na sprehodu skozi mesto lahko vidite predsednikovo palačo, mošejo in tržnico ter nakupite prisrčne spominke.


Maldivi - Last Minute počitnice na rajskih otokih

Največ turistične ponudbe, hotelov in »resortov« se nahaja na treh atolih, ki so najbližji glavnemu mestu Male: Severni Male atol, Južni Male atol in Ari atol. Otoki z »resorti« so uradno klasificirani kot nenaseljeni otoki in preurejeni v turistična središča.

Severni Male Atol
Je glavni atol, kjer se nahaja otok z glavnim mestom Male. Severni Male atol sestavlja 50 otokov, med katerimi je 8 naseljenih, vključno z s tistim na katerem je edino mednarodno letališče. Med ostalimi 42 neposeljenimi otoki je skoraj 30 priljubljenih otoških »resortov«, nekaj otočkov pa je še v zasebni lasti ali najemu. Večina otokov je dovolj blizu letališča, da se prevozi lahko opravijo s tradicionalnimi čolni/ jadrnicami. Za bolj oddaljene otoke uporabljajo gliserje ali celo hidroplane.

Južni Male Atol
Leži približno 4 km stran od Severnega Male atola. Za turizem je namenjenih 17 izmed 32 otokov. Prevozi do otokov so s tradicionalnim čolnom ali gliserjem.

Ari Atol
Je eden najbolj naravnih in največjih atolov ter se nahaja v zahodnem delu. Iz administrativnih razlogov je bil razdeljen na severni in južni del. Sestavlja ga 105 otokov, izmed katerih jih je 20 razvitih v turistična središča.


Maldivi - ideje za prijeten 'odklop'

Poleg ležanja na eni izmed krasnih belih peščenih plaž, v senci palm  in plavanja v kristalno čistem turkiznem Indijskem oceanu je na voljo še nekaj dodatnih aktivnosti za zapolnitev počitniških dni.

Šnorkljanje (potapljanje z dihalko)
Maldivi so zagotovo več kot primerna destinacija za raziskovanje pestrega in izjemno lepega podvodnega sveta. Šnorkljanje je najboljši način za občudovanje lepot barvitih koralnih grebenov, ki se nahajajo prav ob vsakem od otočkov. Na šnorkljanje se lahko odpravite kar s plaže ali pa vam hotelir ponudi prevoz s čolnom do najbližjega ali kakšnega večjega koralnega grebena.

Potapljanje
Na Maldivih bodo poskrbeli tako za začetniške kot tudi za profesionalne potapljače. Vsem pa je na voljo čudovit podvodni svet kot eden najlepših krajev za potapljanje na svetu. Najrazličnejših tropskih rib, vseh barv in oblik, pa je menda celo več kot na avstralskem Velikem koralnem grebenu. Skoraj vsi počitniški »resorti« organizirajo potapljaške tečaje in veliko število izletov.

Ribolov
Ribolov je na Maldivih posebno zanimiva aktivnost, zato ga za strastne ribiče organizirajo kar ob vseh delih dneva. Predvsem pa je pri turistih priljubljen nočni ribolov. Zaradi pestrega podvodnega sveta je ulov zagotovljen.

Ostale aktivnosti
Maldivi ponujajo tudi kar nekaj opcij za aktivne obiskovalce, saj so na voljo razne športne aktivnosti na kopnem in na vodi. Več sto metrov dolge lagune so idealne za surfanje in kajtanje; predvsem za začetnike zaradi mehkega peščenega dna in dokaj plitke vode. Na voljo so tudi plavanje z delfini, mantami ali celo morskimi psi ter seveda številni pol- ali celo-dnevni izleti na druge otoke.

Priporočamo vam, da se po prijetno preživetih počitnicah na Maldivih odpravite še na raziskovanje Šrilanke  eksotičnega otoka čudovite narave, ki slovi po svojem čaju, začimbah in dragih kamnih. Iz Maldivov so zelo dobre letalske povezave do Colomba, glavnega mesta Šrilanke.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!