Karpatos, počitnice, last minute

Karpatos leži jugovzhodnem Egejskem morju. Otok, ki ga masovni turizem še ni dosegel, ponuja idealne počitnice tako tistim, ki si želijo mirnih in romantičnih počitnic v Amopiju, kot tudi tistim, ki so željnim zabave v Pigadiji.

Karpatos

Karpatos

Očarljivi Karpatos

Karpatos se nahaja v južnem delu Egejskega morja in je še razmeroma nepoznan in prvinski otok, a vendar vseeno ena izmed bolj priljubljenih destinacij za navdihujoče počitnice. Ima pestro razgibano pokrajino in gostoljubne domačine. Karpatos je očaral že stare Grke, ki so verjeli, da so na tem otoku živela mitološka bitja. Po mitu je med Uranom (Nebo) in Geo (Zemlja) vzplamtela ljubezen in rodili so se mogočni Titani. Iapetus, ki je bil eden izmed njih, je kraljeval svojemu koščku raja na Karpatosu ter ga spremenil v otok miru, stabilnosti in blaginje. Doživite stare gorske vasice, kot je Olympos, kjer vas klepetave domačinke sprejmejo odprtih rok v domači taverni, v prav takšnih oblačilih kot njihove prednice pred stoletjem. Njihovi moški pa so ponosni lastniki prvih kafenionov in ouzerij na vasi. Na južnem delu pa lahko izberete počitnice v bolj mirnem in romantičnem Amopiju ali pa kar v glavnem mestu Pigadia, kjer ne manjka zabave na živahni promenadi.


Karpatos - počitnice last minute

Otok Karpatos je danes zmagovalna kombinacija rustikalne domačnosti, prelepe narave in ležernega razvajanja. Iz leta v leto je vse bolj popularen med ljubitelji počitnic na grških otokih. Priljubljeni kraji, kjer boste lahko preživeli svoje počitnice, so:

Pigadia
Glavno mesto otoka je znano predvsem po dolgi peščeni plaži in zelo živahni mestni promenadi, zgrajeno na ostankih starega mikenskega Potideona ali Poseidona izpred več kot treh tisočletij, v zalivu Vronti. Pigadia je pravi kraj za tiste, ki si želijo zabavnih počitnic in si hkrati ogledati še razne znamenitosti. Na obrobju mesta se nahaja dolga peščena plaža, le 15 minut z lokalnim avtobusom pa vas loči do peščene plaže Amopi z idiličnimi zalivčki. V majhnem pristanišču so na voljo romantične lesene ladjice za prevoz do ostalih osamljenih zalivov in plaž. Pigadia je najboljše izhodišče za izlete po otoku, tu pa so tudi banka, pošta, lekarna in seveda veliko lično urejenih trgovinic ter mnoge taverne, znane po dobri in cenovno ugodni hrani. Čari poletnih noči vabijo na živahno promenado, v kakšnega od nočnih barov ali diskotek, kjer se zabava začne šele po polnoči, sodobno glasbo pa v zgodnjih jutranjih urah zamenja grška.

Amopi
Priljubljeno letovišče, 8 km od glavnega mesta, za tiste, ki si želijo mirnejših počitnic. Kraj ima dva krasna peščena zaliva, ločena s pečino in  romantično kapelico. Obala je raznolika in zelo primerna za počitnice družin z majhnimi otroki, morje je kristalno čisto. V najintimnejših kotičkih obale pa lahko svoje mesto najdejo tudi nudisti. V samem kraju Amopi je tudi nekaj tavern, kjer se je mogoče okrepiti z odlično hrano in vinom.

Arkasa/Finiki
Sta priljubljeni letovišči na jugozahodni obali. Vasica Finiki na zahodnem delu Karpatosa je prava belo-modra grška pravljica, kjer lahko gurmani dobro razvajajo svoje brbončice z okusi morske hrane.  Arkasa pa je ena izmed 12 tradicionalnih vasi na otoku, kjer živi večina domačinov. Leži na pobočjih s čudovitim razgledom na morje in bližnji otoček Kasos. Pravi zaklad kraja je plaža Agios Nicolaos, ki je ena izmed največjih in najlepših peščenih plaž na otoku. Arkasa je pravi izbor za umirjene počitnice, saj ponuja pristno otoško okolje in več stika s prijetnimi domačini.

Afiartis
Afiartis, ki je nekaj kilometrov oddaljen od letališča, je eden najbolj priljubljenih surfarskih in kajtarskih središč v Evropi; v treh zalivih (Chicken, Gun in Devils Bay) pa najdete tudi kar nekaj šol za priljubljene vodne športe. Afiartis je namreč že starogrški izraz za kraj, kjer domuje veter. Ugodne pogoje mu daje predvsem veter 'meltemi', ki piha v poletnih mesecih in privablja številne turiste na aktivne počitnice.


Otok Karpatos - izleti

Otok Karpatos lahko raziskujete na zanimivih izletih, z najetim avtomobilom, motorjem ali celo čolnom.

Olympos
Olympos je pravljična vasica s kamnitimi hišami, ki še vedno ohranja starodavne navade. Starejši prebivalci govorijo starinsko narečje, ženske pa še danes nosijo tradicionalna oblačila izpred stoletij. Ena od najbolj znamenitih in slikovitih restavracij, kjer strežejo domače jedi iz peči, se nahaja v nekdanjem mlinu na veter.

Izlet po otoških vasicah
Za prijeten izlet je zanimiva hribovita srednjeveška vasica Menetes, ki očara s čudovitimi razgledi, cvetjem med ozkimi uličicami, z najbolj romantično cerkvijo na otoku, s folklornim muzejem in z arheološkimi ostanki. Znani so po največjem religioznem praznovanju v avgustu, posvečenem Marijinemu vnebovzetju.
Najvišje ležeča vasica Othos, nekaj kilometrov od Pigadie, poleg razgledov očara z zbirko lokalnega umetnika, ki rad razkaže svojo galerijo, posvečeno otoškemu vsakdanu in lokalnim posebnostim.
Najbolj prestižna vasica danes pa je Aperi. Prebivalci so se v drugi polovici 20. stoletja množično selili v ZDA in preko luže pošiljali domov finančno pomoč.

Kyra Panagia
Čudovito in slikovito naselje se odpre po spustu po serpentinasti cesti skoraj do morja. Deviško bela plaža je ena najlepših na otoku. Kraj za romantike, od vsega stresa utrujene deloholike, za družine, zaljubljence, …

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!