Kefalonija

Kefalonija je največji otok Jonskega morja in velja za enega najlepših grških otokov. Za počitnice navduši z dolgimi sanjskimi plažami, zanimivo preteklostjo, bogato kulturo, številnimi naravnimi lepotami, predvsem pa s prvobitnostjo in prisrčnostjo.

Kefalonija

Kefalonija

SONČNA KEFALONIJA

Kefalonija za mnoge sodi med deset najlepših turističnih destinacij na svetu. Zaslugo za njen 'ikonični' status imata med drugimi tudi  Nicolas Cage in Penelope Cruz, ki sta tu posnela film Corellijeva mandolina. Navkljub njegovi popularnosti pa ta otok samotnih prostranih gozdov, visokih gora, dišečih nasadov in najlepših plaž Sredozemlja vseeno ostaja dokaj prvinski in tradicionalen. Grki, ki menijo, da je Kefalonija najlepša izmed njihovih otokov, so jo uspeli ubraniti pred množičnim turizmom. Največji otok Jonskega morja navduši s svojo bogato kulturo, zanimivo zgodovino, antično umetnostjo, številnimi naravnimi danostmi, dolgimi sanjskimi plažami, predvsem pa s svojo prvobitnostjo in pristno grško prisrčnostjo. Nenazadnje je tukaj moč ujeti  največ sonca v celotni Grčiji.


KEFALONIJA - POČITNICE

Kefalonija je prava izbira za ljubitelje naravnih lepot, kristalnega morja in belih peščenih plaž. Na svoj račun pa pridejo tudi pohodniki.
Glavno mesto Argostoli je eno najlepših provincialnih grških mest s svojstvenim slogom, lepimi palmovimi drevoredi in širokimi ulicami. Tu lahko vidite zanimive zgradbe, kot so mestna hiša, sodišče, knjižnica, šola filharmonije, gledališče Kefalos in arheološki muzej, ki obkrožajo glavni trg Platia Vallianou, ki je družabno središče mesta. Ulica Litostrotou v središču mesta poteka vzporedna z obalo in  ponuja največ dogajanja, primerna je za sprehod in nakupovanje. Z mostom Drapano je Argostoli povezan z drugo stranjo slikovitega zaliva, večkrat na dan pa se lahko s trajektom popeljete na manjši, zahodni del Kefalonije – Lixouri.


KEFALONIJA - PLAŽE

Lixouri
Polotok na zahodni strani otoka, nasproti letovišča Lassi in mesta Argostoli, ki je  s sosednjo ležečo obalo povezan z Argostolskim zalivom (prevoz z ladjo je krajši kot pot po kopnem). Istoimensko glavno mesto Lixouri je drugo največje mesto na otoku in središče polotoka Pali, obdan z bujno naravo, sadnim drevjem, zelenjavnimi vrtovi in vinsko trto. Letovišče je znano predvsem po čudovitih, rdečih peščenih plažah, med katerimi izstopa znamenita 3 km dolga plaža Xi, ter po intimnih zalivih z belim prodom in turkizno vodo. Lixouri ima ob glavnem trgu (velika Platia) živahno promenado, polno odličnih tavern, kafeninov,  kavarn in trgovin.

Lassi
Le 3 km iz glavnega mesta Argostoli, v osvežujoči senci borovcev, se nahaja največje in zelo priljubljeno turistično mestece z najlepšimi plažami na otoku: Gradakia, s skalami obdana Kalamia, in priljubljeni peščeni plaži Makris Yialos (»dolga«) in Platis Yialos (»široka«), ki sta pravi raj za vse, ki želijo uživati v kristalno čistem morju in ponudbi različnih vodnih športov. Čeprav gre za večje letovišče, z lahkoto najdete odlično domačo hrano v tamkajšnjih tavernah in restavracijah. Posebno živahni so večeri v Lassiju, na primer grški večer s tradicionalnimi kefalonskimi plesi - balosi.

Skala
Osrednje letovišče južnega dela Kefalonije, ki je bilo ribiška vas še pred dvema desetletjema. Danes je največje letovišče tega dela otoka in se ponaša z najdaljšo čudovito zlato peščeno plažo, obdano z zelenimi drevesi pinij in borovcev. Borovci se tukaj spuščajo vse do morja in ščitijo pred vročim in žgočim soncem, 3 kilometre dolga peščena plaža ima obilico možnosti za počitek in zabavo. Za pobeg pred množico lahko v bližnjih zalivčkih najdete samoten kotiček, raj za sanjarjenje. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji nudistične plaže, ki je za skalami, malce ven iz mesta. Nedaleč stran pa je tudi zaščitena plaža Potamaki, kjer gnezdijo želve velikanke, CarettaCaretta. 

Svoronata
Svoronata leži blizu prestolnice Argostoli, na jugozahodu otoka. Kraj, ki ima v bližini nekaj čudovitih plaž je priljubljen med družinami z otroki. Živahnega utripa, nočne zabave in nakupovalnih centrov tukaj ne boste našli. Svoronata je umirjena Grčija, kot so jo poznali prvi turisti. 

Karavados
Prisrčna vasica na manjši vzpetini z barvito cerkvijo, okoli katere najdete nekaj tavern, barov in trgovinic. V bližini se nahaja istoimenska plaža Karavados.


KEFALONIJA – PRIJETNI KRATKI IZLETI

Peš se lahko iz Argostolija odpravite na 2 km dolg sprehod proti severu, do starega morskega mlina, ki je nekoč deloval po zelo zanimivem načelu – voda je s sunki valov tekla od morja proti kopnemu in ne obratno, nato pa je s padcem skrbela za naravno električno energijo.

Čudovito podzemno jezero Melissani blizu Agie Effimie, v osrednjem delu vzhodne obale Kefalonije, obkroženo z gozdom. Strop podzemne jame se je nekoč udrl, zato je igra svetlobe in vode še bolj neverjetna. Največja uganka pa je voda, ki napaja jezero tako, da ponikne že pri prestolnici Argostoli in nato pod zemljo preteče kar 16 km dolgo pot.

Mogočni grajski kompleks Agios Géorgius, 10 km južno od Argostolija, je srce nekdanje prestolnice Kastro. V 13. stoletju so ga začeli graditi, Benečani pa so ga nato v 16. stoletju utrdili. Grajsko obzidje je dolgo kar 600 metrov in ponuja razgled vse do najvišjega vrha, Enos, visokega 1628 m.

Samostan Agios Gérasimos, iz 16. stoletja, nosi ime po glavnem zavetniku otoka Gérasimos, ki je živel na sveti grški gori Atos. Potoval po vsej Grčiji in se nazadnje umaknil v votlino pri Lassiju. Zgradil je cerkev in samostan. V bližini je odlična vinska klet, ki predeluje grozdje kar okoli 300 vinogradnikov.