Kreta, počitnice, last minute

Kreta je pravi turistični raj s tristo sončnimi dnevi letno in še več hoteli. Če ste potrebni brezskrbnega počitka v prelepem okolju in želite pri tem spoznati še čare minojske kulture, se odpravite na počitnice na največji grški otok Kreta.

Kreta

Kreta

Kreta - največji grški otok

Kreta je največji otok v Grčiji in kar peti največji na celotnem Mediteranu. Otok je znan po svojih velikih oljčnih nasadih, vinogradih, dišečih agrumih. Zgodovina otoka je zelo dolga in pestra in o tem pričajo brezčasni zgodovinskimi ostanki, med katerimi je zagotovo najbolj znamenita palača v Knososu. Angleški arheolog Evans je ruševine uredil v krasen arheološki park s palačami, stopnišči, nenavadnimi stebrišči ter s slovitim labirintom. Veliko ostalih najdb se nahaja v Arheološkem muzeju v Heraklionu. Kreta je bila tudi prizorišče snemanja znamenitega filma Grk Zorba, dobitnika Oskarjev za najboljšo scenografijo in fotografijo. Film so snemali v kraju Chania, v pokrajini Apokoronas in na polotoku Akrotiri. Najbolj znan prizor iz filma je Zorbov ples, imenovan sirtaki, ki je bil posnet na plaži pri kraju Stavros. Naslovna skladba filma, katere avtor je Mikis Teodorakis, se še izdaj izvaja povsod, kjer se pleše sirtaki.


Kreta - počitnice last minute

Za tiste ki imate več časa, da lahko počakate z rezervacijo, je Kreta resnično vaša prava last minute priložnost, saj ima ogromno počitniških in turističnih kapacitet, ki se nahajajo predvsem na severni obali otoka. V nadaljevanje navajamo nekaj najbolj znanih počitniški krajev.


oddih na Kreti

Kreta je grški otok velikih oljčnih nasadov, vinogradov, dišečih agrumov, poleg tega pa tudi počitniški raj s čudovitimi kilometrskimi plažami in mnogimi zalivi ter smaragdnim morjem. Na Kreti se dejansko najde kotiček za vsak okus: na obali raznolike plaže in lagune za oddiha željne, v notranjosti pa visoko gorovje, soteske ter slikovite vasice za avanturiste in raziskovalce. V nadaljevanje navajamo nekaj najbolj znanih počitniški krajev.

Hersonissos
Nekoč umirjena ribiška vasica, danes pa najbolj znamenito živahno turistično središče, s pestro ponudbo nočnega življenja, zaradi česar je zelo priljubljeno predvsem med mladimi. V središču kraja je promenada s trgovinicami s spominki, modernimi diskotekami ter prijetnimi bari s terasami s pogledom na morje.

Malia
Malia je, s cesto na dva dela razdeljeno, drugo središče nočnega življenja na Kreti s številnimi bari, diskotekami in tavernami. Včasih poljedelska vas, danes pa se na obeh straneh mesta pa se raztezajo ene najlepših plaž na otoku, predvsem zaradi klifov, ki jih na vsake toliko časa presekajo.

Stalis
Majhno in prijetno letovišče ob peščeno-prodnati plaži. Zelo umirjen turistični kraj z lepim zaledjem in minojsko palačo, ki je oddaljena le 3 km od mesta.

Gouves
Mesto Gouves je majhno počitniško središče, neposredno ob morju. Ta počitniški kraj je primeren tudi za družine, saj je na voljo obsežna ponudba vodnih športov na lepi dolgi prodnati plaži, hkrati pa tudi trgovinice, bari in taverne.

Amoudara
To turistično središče se nahaja 6 km zahodno od Herakliona in se ponaša s prelepo plažo. Vzdolž glavne ceste se tudi tukaj nahajajo številni hoteli, bari in taverne ter trgovinice za preživljanje zabavnih večerov po dnevih na plaži.

Agia Pelagia
Tipična ribiška vasica dveh čudoviti peščenih plažah, s prijetnimi grškimi tavernami in trgovinicami. V tem letovišču se bodo počitnic najbolj razveselili tisti, ki si želijo krasnih plaž, umirjenega grškega okolja in tudi družinice.

Rethymnon
Rethymnon je šarmantno mestece, tako imenovani biser Krete. Je kraj z orientalskim pridihom zaradi turških hiš z lesenimi balkoni ter minaretov, ki so popoln kontrast renesančnemu beneškemu pristanišču in uličicam starega dela mesta. 

Chania
Slikovita Chania, nekoč glavno mesto, danes pa drugo največje mesto na Kreti, ki s svojo izredno bogato zgodovino slovi kot najlepše mestece ne Kreti (beneško pristanišče, trdnjava, uličice z bazarji in parki).


Izleti po Kreti

Čudovite plaže
Vai (peščena plaža s palmami), Elafonisi (tropska laguna z značilnimi roza sipinami na skrajnem jugozahodu), Matala (slikovita peščena plaža na jugu otoka, obdana s privlačnimi klifi), Gramvousa – Balos (znamenita laguna pri otočku Gramvousa, ki je bil nekoč beneška gusarska trdnjava)

Vas Anogia
Anogia je grško moško mesto, kjer možje dneve presedijo v tradicionalnih barih (kafenion), znana pa je tudi po najslavnejših kretskih glasbenikih. V znak žalovanja ob vdoru Nemcev, ki so v II. svetovni vojni kruto kaznovali to zatočišče za zaveznike, še vedno nosijo črnino. Kraj je središče kretskega uporniškega duha in ga obiskujejo tudi Grki, da bi se rokovali z vaščani.

Planota Lasithi
Razteza se na skoraj 1000 m višine in je polna sadovnjakov, mandljevcev in polj. Krožna vožnja med vasicami in mlini na veter z belimi jadri je naravnost fantastična. Na planoti se nahaja tudi jama Dikteon, kjer naj bi grška boginja Rea pred kanibalskim očetom skrila novorojenega Zevsa. 

Hribovje Krete
Bele gore – Lefka Ori, Mont Idi, gore Dikti in Kedros, kjer pozimi pade tudi 2 ali več metrov snega; slikoviti kanjoni, ki vodijo z gora in so vredni ogleda – Samaria, Imbros, Platanias, Kato Zakros – Kanjon smrti, …

 

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!