Grčija, otok Kos, počitnice, last minute

Grški otok Kos je poznan po neskončnih prekrasnih peščenih plažah, kristalno čistem morju in bogatih arheoloških izkopaninah. Najdete vse za čudovite počitnice – vse vrste hotelov, številne restavracije, bare, trgovine in športne objekte.

Kos

Kos

Hipokratov Kos

Kos so v starem veku poimenovali kar »plavajoči vrt« Egejskega morja. Nahaja se  vzhodnem predelu, ob jugozahodni obali Turčije. Na tem rodovitnem otoku, obkroženem s krasnimi plažami, je bil rojen oče moderne znanstvene medicine, Hipokrat. Ustanovil je svojo šolo medicine v okviru katere je nastal njegov obsežen opus pomembnih medicinskih del. Zaradi delovanja njegove šole je medicina v stari Grčiji zelo napredovala. Na otoku je danes moč najti kar nekaj lepo vzdrževanih arheoloških najdišč, ki so na voljo za ogled obiskovalcem. Med njimi je tudi znameniti Asklepion, veliko antično zdravilišče.
Mesto Kos velja za eno najlepših grških mest, saj se v njem prepletata razgibana večtisočletna zgodovina z moderno infrastrukturo. Ogledate si lahko znamenitosti kot so starodavne ruševine mogočnega viteškega gradu, obzidje s trdnjavo, stara tržnica ob nekdanji mošeji, simpatično pristanišče ali pa obiščete kakšnega izmed številnih, dobro založenih butikov ali restavracij in barov. Lahko se odpravite na izlet s kolesom po kakšni izmed urejenih kolesarskih poti ali pa se enostavno odpočijete na peščeni mestni plaži.


Kos - last minute počitnice

Privoščite si sproščujoče počitnice na sončnem grškem otoku Kosu. V tem počitniškem raju so že od nekdaj znali zadovoljiti obiskovalce, željne užitkov in razvajanja. Dolge poletne dni lahko preživite na plažah, ob obilici športne ponudbe, s pohajkovanjem po okolici in raziskovanjem otoka. Zabave željni pa lahko preplešejo noči predvsem na osrednji ulici glavnega mesta Kos.

Psalidi
Vzhodno predmestje glavnega mesta; naselje, ki se s čudovito plažo vije vse od Marine Kos do kraja Agios Fokas. Bližina glavnega mesta in povezanost s kolesarskimi potmi dajejo kraju odlično prednost za aktivne goste, sicer pa tudi sam kraj ponuja številne taverne, bare in trgovinice. Na plaži se nahaja športni center z najrazličnejšimi možnostmi za vodne dejavnosti.

Lambi
Zahodno predmestje glavnega mesta Kos je eden izmed najbolj priljubljenih počitniških krajev za obiskovalce z vsega sveta. Kraj Lambi je znan po svoji krasni kilometrski peščeni plaži, kjer so na voljo različni vodni športi, bogata ponudba tavern in barov za prijetno osvežitev po vročem dnevu.

Tigaki
Nahaja se na severni strani otoka, 12 km od glavnega mesta. Tigaki je novejše turistično središče, ki se je razvilo vzdolž 10 km dolge bele peščene plaže – ene izmed najlepših in najbolj priljubljenih plaž otoka. Plaža se počasi spušča k morju, zato je idealna za družinske počitnice. Na voljo  so tudi številne trgovinice, taverne, bari, diskoteke in obilica vodnih športov.

Marmari
Manjše razpršeno turistično naselje na severozahodnem delu otoka, kjer je na voljo nekaj tipičnih tavern za pristno grško doživetje. Ima več kilometrsko svetlo peščeno plažo, ki je pomembna značilnost kraja. Na voljo je tudi dobro organizirana ponudba vodnih športov.

Mastichari
Priljubljen turistični kraj v tipični egejski modro-beli arhitekturi, ki se je razvil iz majhne ribiške vasice. Je prijetna umirjena turistična destinacija, idealna za sproščujoče počitnice. Ima dolgo peščeno plažo z enimi najlepših sončnih zahodov ter prijetne taverne z odlično ponudbo ribjih jedi.

Kardamena
Nekdanja ribiška vasica na južni strani otoka je danes sodoben turističen kraj z majhnim pristaniščem in živahnim središčem, z modernimi restavracijami, bari in trgovinami. Okolica slovi po naravnih danostih, v poletnih mesecih  se tu odvijajo številne kulturne prireditve in razna tekmovanja.


Otok Kos - izletniški namigi

Izleti po otoku Kos so zelo dobra izbira za popestritev počitnic. Okolico lahko raziskujete po urejenih kolesarskih poteh ali pa najamete kar avtomobil. Za pristno doživetje otoka je priporočljiv obisk notranjosti, na primer vasic Zia in Pyli, ali najvišje ležečega dela gore Dikeos, od koder se odpre krasen pogled na otok z bujno vegetacijo in rodovitnimi polji. Zelo zanimiv je  obisk toplih žveplenih vrelcev ali Embros term za zdravljenje kože in dihalnih poti z mešanico prsti in morske vode s prijetno temperaturo. Glede na  manjšo oddaljenost in dobre povezave, lahko obiščete tudi sosednji otok Kalymnos, ki je znan po kristalno čistem morju in po spužvah. Otok bo zagotovo navdušil ljubitelje neokrnjene narave. Znan je tudi pri plezalcih zaradi svojih spektakularnih plezalnih sten tik nad morjem. Na Kalymnosu ni množičnega turizma. Lahko se odločite tudi za obisk Turčije - le 4 km oddaljenega kraja Bodrum z zelo zanimivim bazarjem.

Prijava na e-novice

Želite biti na tekočem o naših posebnih ponudbah? Prijavite se na e-novice!